Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Staněk před dnem D: Je tu zlatá éra koule. Super, ale občas je to na palici

Jedna z opor českého atletického týmu na mistrovství světa v Budapešti, koulař Tomáš Staněk, si v pátek osahal kruh, otestoval sektor a vyhlíží sobotní dopolední kvalifikaci s optimismem. Cítí se v pohodě a věří, že má solidní vyrovnanou formu, aby mohl atakovat limit, který není rozhodně nastaven nízko: 21,40 m. Teplého počasí se neobává. Před další velkou akcí vypadá odhodlaně. Přímý přenos sobotního dopoledního programu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 8:40. Kvalifikace koulařů startuje v 10:30.

Je nám líto, video expirovalo.
Staněk před kvalifikací: Vím, že jsem na tom dobře

Své těžké náčiní vrhá ve zvláštní době. Ještě před deseti lety by vrhy podobné jeho vysokému standardu stačily na medaili ze světového šampionátu. Jenže tohle je doba dva-, nebo dokonce třiadvacetimetrová, doba světového rekordmana Ryana Crousera, jeho krajanů a mnoha dalších skvělých závodníků.

"Není to jen o Crouserovi. Tam, kde se dřív rozdávaly medaile, tam můžete být patnáctí. O to větší tlak musíte na tělo vyvíjet. Je to o dost těžší. Motivace to určitě je, je to zlatá éra koule. Je to super, ale občas na palici," řekl v nadsázce Staněk.

Sektor se mu v Budapešti zamlouvá. "Kruh sedí parádně. Je rychlý. I kdyby náhodou sprchlo, tak si myslím, že nebude v dešti klouzat," uvedl po pátečním tréninku.

Z posledních týdnů přípravy má dobrý dojem. Důležitá pro něj je především stabilní výkonnost. "Vím, že jsem na tom dobře. Domažlice, Ústí nad Orlicí, potažmo mistrovství republiky, všude jsem házel kolem 21 nebo daleko za 21," připomněl poslední svá vystoupení Staněk.

Cítí, že forma graduje, jak má. "Jedině v Domažlicích nepřišel žádný velký úlet. Ale mám to tam rád. Konzistence mě těší, měl jsem tři hody za 21,40," připomněl důležitou metu Staněk.

Proč důležitou? Tak je i nastaven limit pro kvalifikaci. "Zdá se to být v dostřelu. Je to ráno, není taková pohoda. Je to specifikum velké soutěže, ale zase nejsem poprvé na takové akci," přiblížil své pocity před kvalifikací Staněk.

Finále, kam český koulař jednoznačně upíná své naděje, je na programu hned v sobotu. "Večer bývá tělo unavené. Ostatní mají den nebo dva, kdy se dají do kupy. V Mnichově (na loňském ME – pozn. red.) jsem byl večer odrovnaný a určitě to ovlivňovalo i finálový výkon, protože jsem měl natrénováno na lepší metry," připomněl závod, ve kterém vybojoval bronz.

Přednedávnem řešil drobné problémy s kolenem. "Teď už mě nebolelo. Po Domažlicích trochu začalo, ale je to spíš z únavy. Tady je mi to jedno, a i kdyby to trochu bolelo, tak zakousnu zuby," ujistil letošní halový vicemistr Evropy.

Konkrétní cíle pro šampionát nad Dunajem si klade postupné. V kvalifikaci se chce udržet ve svém tradičním rozpoložení. "Je to velký závod, ale budu to brát, jako bych házel kdekoli jinde. Kolem 21 házím a pojedu svoji pohodu. Hlavně si hlídat techniku, abych to dobře rozjel, pak už je to relativně jednoduché," nastínil Staněk.

"Přicestoval jsem sem s prvním cílem postoupit do finále, pak bojovat o osmičku a pak, kam až to půjde," uzavřel český rekordman. Jeho maximem je pod širým nebem meta 22,01. Ulétne mu koule za obvyklý horizont?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články