Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Příběh, který by ani filmař nevymyslel. Že máme bronz, nám řekla až soupeřka, smějí se čtvrtkaři

Bylo to zřejmě to nejpříjemnější překvapení celého světového šampionátu. Česká smíšená štafeta šokovala v Budapešti bronzovými medailemi, ke kterým jim "pomohla" sportovní tragédie nizozemské finišmanky Femke Bolové. Jak s odstupem svůj životní úspěch vnímají Tereza Petržilková a Patrik Šorm?

Česká smíšená štafeta po bronzu na MS
zdroj: ČAS autor: Soňa Maléterová

Jestliže od Jakuba Vadlejcha se medaile víceméně čekala, bronzový úspěch smíšené štafety přišel téměř jako z čistého nebe. Byť za sebou mělo české kvarteto úspěchy včetně triumfu na ME družstev (kde místo Patrika Šorma běžel Vít Müller), ve světové konkurenci je laťka přece jen nastavená ještě výše.

Navíc česká čtveřice v rozbězích nezářila. "Ubojovali jsme to," přiznal dokonce Šorm v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT. "Pro mě to byla nejnáročnější štafeta mého života. Bylo to na strašně ostré lokty, měla jsem tam spoustu kontaktů. Bála jsem se, abych nespadla," připustila i Tereza Petržilková.

"Moje předávka Patrikovi byla taky hrůzostrašná – na poslední chvíli jsem brzdila a obíhala svoji soupeřku. Bylo to strašně divoké," dodává závodnice, která s atletikou začínala až v poměrně nezvykle pozdním věku. Nakonec se ale postup vydařil a Češi měli jasné místo ve velkém světovém finále.

Až Němka nám prozradila, že jsme bronzoví

A v něm přišel jeden z momentů šampionátu. Femke Bolová je, pokud nepočítáme v Budapešti nepřítomnou Sydney McLaughlinovou-Levroneovou, největší hvězdou současných dlouhých překážek. Nizozemka běhá fantastické časy a na MS to potvrdila jak zlatem na překážkách, tak i z ženské štafety na 4x400 m.

V závěru smíšené štafety ale fatálně selhala: těsně před cílem bez cizího zavinění upadla, kolík ji vypadl z ruky a Nizozemsko tím přišlo o zlatou medaili. Ztráta pro zemi tulipánů a sportovní tragédie pro Bolovou znamenala nečekanou radost pro český kvartet, který si zprvu myslel, že skončil na čtvrtém místě. Na této pozici totiž Lada Vondrová proběhla cílem.

"My jsme ale nevěděli, že jí vypadl kolík," usmívá se Šorm. Češi se v cíli objímali – právě zaběhli nový národní rekord (3:11,98) a skončili na výtečném místě mezi světovou špičkou. Až poté jim jedna z Němek prozradila, že nizozemská štafeta klasifikovaná nebude a že mají bronz. Vypukla spontánní radost.

"Byl to dokonalý, snový scénář, který by ani žádný filmař nevymyslel. Měli jsme radost i z toho čtvrtého místa a národního rekordu. Ale potom byl opravdu nádherný zážitek," vzpomíná s úsměvem Petržilková, která podobně jako česká finišmanka Vondrová v dalších dnech došla až do čtvrtkařského semifinále.

Ztráta nizozemských nadějí. Femke Bolová padá a ztrácí kolík
zdroj: Reuters

Jak se vlastně může stát, že finišmanka (nebo finišman) takto selže a upadne deset metrů před cílovou čarou? "Letmý úsek je o něčem jiném než z bloku. Člověk to může přepálit, není na to tak zvyklý. To se stalo Femke. Chtěla být co nejdříve v cíli, zaškobrtla a spadla," vysvětluje Šorm, který musel halovou sezonu vynechat kvůli ostruze na patě.

"Skutečně jí asi došla energie. Z vlastní zkušenosti vím, že když se přes vás někdo začne hnát jako v tomto případě Američanka, tak vám to vypne nohy," přikyvuje i Petržilková. Bolovou situace rozhodila, zakopla a bylo po nadějích. "A konec," lakonicky dodává česká čtvrtkařka.

Sama prožívá sezonu z říše snů. "Většina závodů bylo po 52 vteřin, dokonce jsem se přiblížila i jednapadesáti. Jsem strašně ráda, že jsem zdravá, sezona byla hladká a bez výpadků. Je to fakt letos snové," usmála se Petžilková. Spolu s Matějem Krskem, Petrikem Šormem a Ladou Vondrovou je bronzovou medailistkou ze světového šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články