Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Od zoufalství dvěma hody ke zlatu. Tausagová se překonávala a šokovala sebe i svět

Zázrak v diskařském kruhu. Jeden malý se udál v úterý večer v Budapešti. Pro zlato si kráčela sebevědomě Valarie Allmanová. Jenže v páté sérii si o čtyři metry vylepšila svůj osobní rekord jiná Američanka Laulauga Tausagová. Diváci, soupeřky i ona sama, všichni zůstali jako opaření. Pětadvacetiletá závodnice prožila přešťastný večer, i když to dlouho vypadalo, že to dopadne jako "vždycky".

Je nám líto, video expirovalo.
Tausagová po vítězném hodu: Nechtěla jsem opustit kruh

"Nečekané, senzační, prostě takové atletické," komentoval v přenosu ČT senzační závěr soutěže diskařek Tomáš Klement.

Jednoznačná favoritka a krajanka Tausagové Valarie Allmanová jen nevěřícně hleděla. Nejen ona nemohla uvěřit, co se právě stalo. Do finále vstupovala jako jediná žena, která letos překonala sedmdesátimetrovou hranici. Vyhrála osm závodů z deseti a povětšinou házela dále, než byl do té doby osobní rekord Tausagové.

Celou soutěž házela bravurně, ale zase to na zlato na světovém šampionátu nestačilo. Olympijská vítězka z Tokia byla před rokem na domácí půdě v Eugene bronzobvá, letos "jen" stříbrná.

Přitom to nezačalo z pohledu Tausagové vůbec dobře. První pokus přešlap, druhý jen něco málo přes 52 metrů a jednoznačně poslední příčka. Hod poslední naděje.

"Byla jsem před třetím pokusem zoufalá, bála jsem se. Říkala jsem si, zase dvanácté místo, i když je to tedy finále," uvedla dvanáctá z loňského šampionátu v Eugene.

Poslechněte si nový díl atletického Fokus podcastu:

Tlak se snažila pustit z hlavy. "Právě před třetím hodem jsem si řekla: Nech to být, jinak to nebude užší finále. Jsme ráda, že se mi ten hod podařil," komentovala záchranný pokus 65,56, kterým si vylepšila svůj osobní rekord.

Poté přešlápla a nic nenasvědčovalo dalšímu progresu. Allmanová zůstávala neochvějně v čele. "A pak z toho byl ten daleký hod. Nechtěla jsem opustit kruh, protože to bylo něco neuvěřitelného. Nemohla jsem věřit, co jsem dokázala hodit," vyprávěla excitovaně v rozhovoru pro ČT.

Na tabuli se rozsvítilo číslo 69,49 m. Emoce by se daly ždímat. Tausagová na jednu stranu tvrdila, že předvedla něco, o čem si myslela, že nesvede, na druhou stranu si dobře uvědomovala své schopnosti. "Věděla jsem, že umím hodit daleko v trénincích, ale nepovedlo se mi to zatím v závodech. Dokázat to v závěru takové soutěže na tomhle stadionu, to je prostě krásné."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články