Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejlepší sezona kariéry, ale teď se všechno maže. Vše je na dobré cestě, cítí Vadlejch

Letos hodil oštěpem nejdále, vyhrál sedm mítinků z devíti. Jakub Vadlejch jede poprvé na světový šampionát v pozici světové jedničky. Cíl stříbrného medailisty z mistrovství světa i olympijských her zdá se být zřejmý. Očekávání však mohou býti ošidná. Teprve v Budapešti se ukáže, jak se kdo dokázal připravit na vrchol sezony, ví Vadlejch. Velký tlak na svou osobu si dobře uvědomuje, v pravý čas chce ze sebe vydat maximum. Přímé přenosy z MS sledujte od soboty na ČT sport a ČT sport Plus.

Vadlejch hodil špičatým náčiním nejhůře 81,93 na Zlaté tretře. Drží si nadmíru vysoký standard, v červnu předvedl ve Finsku svůj třetí nejlepší výkon kariéry 89,51. A vzhledem k tomu, že nikdo letos devadesátku nepřekonal, je to zároveň i nejlepší oštěpařský pokus této sezony mezi všemi závodníky.

"Co do umístění je to nejlepší sezona v kariéře, i co do průměru hodů. Mám za sebou devět závodů, sedmkrát jsem vyhrál a dvakrát našel přemožitele. Na mistrovství světa se těším, protože všichni budeme připraveni na sto procent a ukáže se tam," zdůrazňuje s patřičným sebevědomím Vadlejch.

Generálkou pro něj bylo domácí mistrovství v Táboře na konci července, kde atakoval 85metrovou hranici. Pak absolvoval poslední soustředění.

"Myslím, že vše je na dobré cestě. Ještě necítím tu správnou předzávodní nervozitu, ale ta určitě přijde a bude to dobré," říká vyrovnaně.

V Budapešti je největším adeptem na titul. Z toho, že vkročí do soutěže z pozice světové jedničky, si hlavu neláme. "Ukazuje to, že jsem v této sezoně opravdu házel dobře., Na druhou stranu můj největší soupeř Ind Níradž Čopra měl jen dva závody. Bůhví, kolik by hodil, kdyby byl zdravější. Beru to jako skvělé znamení, ale teď se vše škrtá a mistrovství rozhoduje."

Vadlejch se ale chce koncentrovat hlavně na své výkony. Tlak vstřebává s nadhledem. České medailové touhy se téměř výhradně soustřeďují právě na něj, ale zkušený dvaatřicetiletý reprezentant už tuhle pozici zná.

"Není to poprvé, loni to byla úplně stejná situace. Jedu ze sebe vydat maximum. Když ho vydám, tak věřím, že by to cinknout mělo," dodává Vadlejch.

Mistrovství světa podobně jako jiné velké akce má svá specifika. První naprosto klíčovou překážkou, kterou je třeba zdolat, je kvalifikace. A mnoho favoritů by mohlo vyprávět… Včetně Vadlejchova trenéra Jana Železného a jeho tokijské zkušenosti z roku 1991.

"Kvalifikace je o tom, jakkoli hodit limit nebo se dostat do dvanáctky. Historie xkrát ukázala, že i favorité, kteří se v kvalifikaci trápili, tak ve finále hodili o patnáct metrů více. Musím se dostat do finále za jakoukoli cenu," má jasno Vadlejch.

Trenér Železný tradičně klidným a úsporným způsobem komentuje šance svého svěřence: "Vypadá dobře a já mu věřím."

"Je trochu pod tlakem, že by konečně měl vyhrát. Já říkám, že vyhrát mistrovství světa je těžké, ale můžeme to zvládnout… Nebo on to může zvládnout, já budu sedět na tribuně," dodal s úsměvem třikrát zlatý na OH i MS Železný.

Čoprova forma v mlze

Olympijský vítěz a druhý z loňského mistrovství světa Ind Čopra letos závodil jen dvakrát. Když už se do náčiní opřel, letělo to daleko – přes 87 metrů. Jenže mnohokrát se do něj neopřel a nejen Vadlejcha by hodně zajímalo, jestli indický oštěpař stále doléčuje zranění, nebo jen ladí formu.

Dále než Čopra letos hodil oštěp mistr Evropy Julian Weber a většinou dokázal překonat pětaosmdesátimetrovou hranici. Takhle vyrovnanou špičkovou bilancí se může pochlubit málokdo.

Ale i dalším může oštěp uletět hodně daleko a v minulosti nebyla nouze o malá či větší překvapení. Na třetí zlato v řadě jistě touží zaútočit Anderson Peters. I když reprezentantovi z Grenady jsou letos zatím vzdálenosti nad 86 metrů zapovězeny.

Kvalifikace oštěpařů je na programu v pátek 25. srpna dopoledne, finále pak v závěrečný den mistrovství od 20:20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články