Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Maraton patřil Etiopankám, Stewartová doběhla šestadvacátá

Maraton žen v rozpálené Budapešti vyhrála Etiopanka Amane Beriso Shankuleová. V cíli byla v čase 2:24:23 o jedenáct sekund dříve než obhájkyně titulu Gotytom Gebreslaseová. Etiopskou nadvládu narušila třetí Maročanka Fatima Ezzahra Gardadiová. Jediná česká účastnice Moira Stewartová obsadila výkonem 2:34:02 solidní 26. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Klíčové momenty maratonu žen s ohlasem Moiry Stewartové

Na start se postavilo 77 vytrvalkyň. Stewartová se při premiéře na světovém šampionátu pohybovala ve třetí desítce a cílem proběhla o necelých deset minut za vítězkou jako sedmá nejlepší Evropanka.

"Nahoru a dolů. S umístěním můžu být celkem spokojená. Maraton byl, co se týče počasí, náročný. Užila jsem si to a kupodivu jsem si nejvíc užila to poslední kolo. Začala jsem vnímat fanoušky okolo a atmosféru," popsala své pocity ze závodu ve vysokých teplotách Stewartová.

V osmičlenné vedoucí skupině, která vykrystalizovala na třicátém kilometru, byly všechny čtyři běžkyně z Etiopie. O tři kilometry později odstoupila Tsegay Gemechuová, která do té doby většinu závodu táhla, a zbývající trio se soupeřkám začalo vzdalovat. Krok s nimi neudržela ani letos nejrychlejší vítězka tokijského maratonu Rosemary Wanjiruová z Keni. Rose Chelimová z Bahrajnu, mistryně světa z roku 2017, už v polovině trati vzdala.

Při posledním stoupání na mostě nastoupila Shankuleová, která v prosinci ve Valencii zaběhla třetí nejrychlejší maraton všech dob (2:14:58) a o titulu bylo jasno.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články