Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Lyles si doběhl pro titul na stovce a rozšířil sbírku úspěchů, Cheptegei slaví už třetí zlato

Druhý den atletického světového šampionátu nabídl v odpoledním programu hned několik vrcholů. Tím největším a nejdůležitějším byla mužská stovka, kterou vyhrál Američan Noah Lyles. Roli měl o něco jednodušší, protože ve finále chyběl obhájce Fred Kerley i olympijský vítěz Marcell Jacobs z Itálie. Lyles přidal ke dvěma triumfům na dvoustovce z minulosti také zlato z nejprestižnějšího sprintu.

Lyles si vedl suverénně už na cestě do finále a svou snahu korunoval zlepšením osobního rekordu o tři setiny. Na dvojnásobné trati bude v pátek usilovat o zlatý double. Stříbro získal překvapivě Letsile Tebogo z Botswany a bronz Brit Zharnel Hughes ve stejném čase 9,88. Sprinteři na druhém až čtvrtém místě se vešli do jediné setiny sekundy.

Uganďan Joshua Cheptegei vyhrál potřetí v řadě na MS běh na 10 000 metrů. Světový rekordman nastoupil v polovině závěrečného kola a zvítězil díky skvělému finiši v čase 27:51,42. Druhým místem překvapil Keňan Daniel Simiu Ebenyo a o bronz svou sbírku obohatil olympijský vítěz z Tokia Selemon Barega z Etiopie.

Soutěž kladivářů překvapivě vyhrál jednadvacetiletý Kanaďan Ethan Katzberg v národním rekordu 81,25 m. Pětinásobný mistr světa Polák Fajdek skončil bez medaile čtvrtý. Jeho krajan a olympijský vítěz Wojciech Nowicki vybojoval stříbrnou medaili.

Poslechněte si nový Fokus podcast z atletického MS:

Maďarské publikum rozjásal hned v úvodu Bence Halász, který zahájil soutěž hodem 80,82 m. Favority zaskočil a dlouho jeho jméno svítilo na prvním místě. Až ve čtvrté sérii ho o jediný centimetr přehodil Nowicki a po Katzbergově explozi v páté sérii na něj zbyl bronz, stejně jako na MS v roce 2019.

Dálkařka Ivana Vuletaová získala první zlato pro Srbsko v historii atletických světových šampionátů. V páté sérii přistála ve vzdálenosti 714 cm, což byl nejlepší výkon roku. Své letošní maximum zlepšila o 28 centimetrů. Žádná jiná dálkařka sedmimetrovou hranici nepokořila. Stříbro si odveze Američanka Tara Davisová-Woodhallová a bronz Rumunka Alina Rotaruová-Kottmannová.

V semifinále běhu žen na 1500 m se o tempo starala světová rekordmanka Faith Kipyegonová z Keni, která dosáhla nejlepšího času 3:55,14. Nizozemka Sifan Hassanová si alespoň trochu vynahradila zklamání ze sobotní desítky. Nastoupila se zavázaným loktem jako následkem pádu, s přehledem vybojovala postup a bude na této trati usilovat o zopakování triumfu z MS v roce 2019.

Mezi muži byl na stejné trati nejrychlejší Američan Yared Nuguse časem 3:32,69. Druhé, podstatně pomalejší semifinále vyhrál olympijský vítěz Nor Jakob Ingebrigtsen a v cílové rovince ještě zamával divákům. Vypadl držitel olympijského stříbra z Tokia Keňan Timothy Cheruiyot a ani Španěl Mohamed Katir bronz z Eugene neobhájí, ve svém rozběhu byl až desátý.

Česká smíšená štafeta ve složení Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová už má za sebou slavnostní ceremoniál, při kterém si její členové převzali bronzové medaile díky třetímu místu v závodě na 4x400 metrů.

Kde hledat favority jednotlivých disciplín? Zajímají vás přehledy medailistů nebo nejlepších letošních výkonů? Podívejte se na komentátorské přípravy Michala Dusíka:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články