Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvalifikace je nejtěžší závod. Byla to obrovská úleva, popisovala Švábíková

Překonala svoje maximum a může se těšit na své první světové finále. Amálie Švábíková napotřetí prošla nástrahami kvalifikace na MS, která v Budapešti byla obzvláště zdlouhavá vinou velkého počtu závodnic. Ale i s tím si česká tyčkařka poradila.

Je nám líto, video expirovalo.
Postupový pokus Amálie Švábíkové v tyčkařské kvalifikaci

Tušila, že vzhledem k úrovni světové špičky bude kvalifikační limit nad úrovní jejího venkovního maxima, které bylo před MS 464 centimetrů. "Říkala jsem si, že to bude kolem 465. Trenér si myslel, že to bude i výš, takže nás to nepřekvapilo," uvedla.

"Šla jsem do toho závodu s tím, že bude potřeba skočit 465. Nevěděla jsem samozřejmě, jak ta soutěž bude probíhat. Když jsem viděla startovní listinu, trochu jsem se z toho zděsila, abych pravdu řekla," uvedla.

Kvalifikace velké akce pro ni bývá nejtěžší soutěží v sezoně. "Je to pro mě nejtěžší a nejdůležitější závod, do toho jsem s tím šla. Očividně jsem se s tím poprala dobře. Ke konci mi samozřejmě docházely síly, ale snažila jsem se mezi pokusy nějak udržovat a šetřit síly na závěr," ocenila.

Úleva, pak spokojenost

První výšky skákala napoprvé, takže v početné skupině měla hodně času mezi pokusy. Při čekání se snaží trochu rozptýlit. "Nesoustředit se na tu tyčku a na to, jak holky skáčou. Hodně sleduju ostatní závodníky, obrazovku. V hlavě si promítám skoky a v průběhu soutěže se snažím nějak udržovat a šetřit síly, abych se neunavovala," popisovala.

Když napodruhé překonala potřebných 465 centimetrů, chvilku ležela na zádech na matraci. "Byla to obrovská úleva. Fakt jsem si oddechla. Soutěž byla dlouhá, byla jsem už fakt unavená. Byla jsem hrozně spokojená. Řekla jsem si hned: 'Ty vole, jsem ve finále na mistrovství světa'. Bylo to skvělé," dodala tyčkařka, která na MS uspěla v kvalifikaci napotřetí. V boji o finále se jí nedařilo při premiéře na MS v Londýně 2017 ani loni na šampionátu v Eugene.

Finále už pro ni bude klidnější. "Určitě budu mít menší nervy, než když jsem šla do kvalifikace. Být nejhůř dvanáctá na světě je nádherný výkon. Ale určitě nic nevzdávám a budu bojovat o nejvyšší příčky," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články