Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Juška cítí formu a chce ji ještě prodat, doufá v pozvánky na velké mítinky

Byl to nejlepší výsledek českého dálkaře na mistrovství světa. Dálkař Radek Juška byl se sedmou pozicí v Budapešti spokojený, jen cítil, že výkon mohl být o něco lepší. Přes osm metrů se nepřenesl, nicméně formu chce ještě prodat. Doufá, že přijdou pozvánky na velké mítinky. Body z nich by byly cenné v boji o účast na olympijských hrách v Paříži. Přímý přenos z pátečního dopoledního programu startuje na ČT sport i ČT sport Plus v 9:50.

"Je tam Diamantová liga, je tam zlatý mítink v Záhřebu. Doufám, že pořadatelé mě tam budou chtít. Rád bych se tam dostal už jen kvůli tomu, že jsem tady tu formu neprodal. Tak abych ji prodal ještě tam. A pro body – každý bod se bude počítat směrem k Paříži. Na ostrý limit (827) je ale každý bod dobrý," řekl Juška. Mužská dálka je za týden na programu Diamantové ligy v Curychu, v Záhřebu budou dálkaři skákat 8. září na náměstí.

Juška zůstal ve finále dva centimetry pod osmimetrovou hranicí a nečekal, že to bude na první osmičku stačit. Skákal jako druhý, takže většinu třetí série napjatě sledoval, jestli ho z průběžné sedmé příčky soupeři neodsunou mimo užší finále.

"Nedělá se to, nejsem takový, ale i jsem se trochu zaradoval, když mě kluci nepřeskočili a zůstal jsem sedmý. Ale byl jsem nervózní, nebudu lhát," svěřil se.

Zůstal mimo jiné před Švýcarem Simonem Ehammerem a byl třetím Evropanem ve finále. "Určitě to povzbudí, ale kdyby Ehammerovi změřili druhý pokus, kde měl malý přešlap nepřešlap, tak by byl třetí on. Ukazoval celou sezonu, že skáče… Kamera je proti nám, bohužel. Díky bohu ve prospěch mě," komentoval svoji pozici.

Chystá se petice za mírnější posouzení přešlapů

Zmínil se o dva roky starém pravidlu kolem posuzování přešlapů, které místo plastelíny hodnotí kamera. Ehammer se nedostal tretrou za okraj prkna, ale pak jeho noha protnula svislou rovinu odrazové čáry. Rozhodčí druhý Ehammerův skok dlouho studovali, až se zpožděním se objevil v systému křížek značící neplatný pokus a záběry ukázaly, že se Švýcar dostal přes povolenou hranici o sedm milimetrů.

Juška je přesvědčený, že tato technologie dálce neprospívá. "Veškerá nová pravidla, co byla zavedena, jsou spíš pro diváky a proti sportovcům. Což na jednu stranu chápu, ale aby nám dávali červené za to, že jsme těsně před přešlapem a jenom proto, že se člověk odlepuje, tak je přes tu značku… Je to škoda, ale už se sepisuje petice, aby to změnili. Doufám, že to pro příští šampionát vyjde," řekl Juška, jenž už petentem je.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články