Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Limitem je jen obloha. Duplantis může podle otce skočit přes 640 centimetrů

Je mu 22 let a vyhrál už všechny velké atletické akce. Tyčkař Armand Duplantis světovým titulem za rekordních 621 centimetrů zkompletoval v Eugene svou sbírku úspěchů a znovu potvrdil, že jeho jediným soupeřem je on sám. Jeho otec a trenér Greg navíc věří, že jeho syn je schopný letět ještě výš.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord Duplantise ve skoku o tyči

"Je to skvělé, nemohu si stěžovat," řekl Duplantis s typickým úsměvem na tváři nedlouho poté, co učinil famózní tečku za mistrovstvím světa v Eugene. Soutěž vyhrál už poté, co jako jediný překonal 600 cm, pak vytvořil rovněž napoprvé rekord šampionátu skokem přes 606, a nakonec na stadionu Hayward Field, kde mezitím už všechny ostatní soutěže skončily, se druhým pokusem přenesl i přes 621. O centimetr vylepšil dosavadní absolutní maximum, které stanovil v březnu při halovém MS v Bělehradu.

"Na světový rekord člověk v podvědomí myslí, ale dnes jsem se fakt soustředil na vítězství. Prostě jsem na to tentokrát tolik nemyslel. Tohle zlato jsem strašně chtěl, bezpodmínečně. Byla to medaile, která mi chyběla," řekl Duplantis. "Byl jsem pak celkem unavený, ale publikum mě ještě jednou probudilo," dodal.

S nadšenými diváky v hledišti se bezprostředně po rekordním skoku podělil o radost. Divoce poskakoval, "vystřihl" na dráze salto vpřed a vedle vítězných gest se ale i v jednu chvíli jakoby nevěřícně chytil za hlavu. A také dostal polibek od přítelkyně Desire Inglanderové a skončil v jejím objetí. "Přijela extra ze Švédska, tak jsem musel předvést něco mimořádného," řekl Duplantis.

A mimořádné výkony se od něj dají čekat i nadále. Šestimetrovou hranici překonává Duplantis jako na běžícím pásu, letos se mu to z pěti venkovních startů nepovedlo jen jednou, v halové sezoně to dokázal ve všech sedmi případech. A nevídaná rezerva při rekordním skoku v Eugene – podle televizní grafiky činila bezmála patnáct centimetrů – dává tušit, že hranici svých možností ani zdaleka nevyčerpal.

"Může skočit 640," prohlásil jeho otec a trenér v jedné osobě Greg Duplantis. Populární "Mondo" je v takových prognózách opatrnější. "Ještě to nedokážu odhadnout," řekl. "Teď je ale čas vypít pár piv a strávit pár chvil s rodinou a přáteli," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články