Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kam se poděly oštěpařské favoritky? V Eugene se otevírá velký prostor pro novou královnu

Hledá se nová hvězda. Anebo alespoň nová světová šampionka v hodu oštěpem. Startovní pole je výrazně prořídlé, favoritky v mlžném oparu. Překvapit by mohla Nikola Ogrodníková, jenže té se v posledních týdnech příliš nedařilo. Přímé přenosy z MS nabídne ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší české naděje na MS jsou oštěpaři

Jedna velká neznámá. Zatímco v jiných disciplínách se favorit nebo favorité rýsují zcela zřejmě, bitva oštěpařek se zdá být hodně nevyzpytatelná.

Číňanka Liou Š'-jing oni ovládla olympijské hry výkonem 66,34. Letos ovšem nemá na svém kontě žádný zaznamenaný soutěžní pokus. Stříbrná z Tokia Polka Maria Andrejczyková loni dokázala o metr a čtyřicet centimetrů přehodit sedmdesátimetrovou hranici. Letos? 66. místo světových tabulek za výkon 57,53. Bronzová medailistka z OH a obhájkyně titulu mistryně světa Kelsey-Lee Barberová letos hodila jen 61,40.

Úřadující mistryně Evropy Christin Hussongová se rozhodla na vrcholné akci sezony raději nestartovat. Podle médií za tím stojí nedostatečná forma, na kterou si atletka stěžovala po návratu ze soustředění z Offenburgu. Hussongové přitom patří výkonem 64,87 z počátku června čtvrté místo v letošních tabulkách.

Při její absenci ubyla další soupeřka vicemistryni Evropy Nikole Ogrodníkové. Jenže ani ta není v poslední době ve své kůži. Přitom začala velmi slibně. V polovině května právě v Offenburgu hodila 62,80 a myslela si, že vše je na správné cestě.

Ale na posledních mítincích v Paříži a na domácím šampionátu v Hodoníně se ani nepřiblížila k šedesátimetrové hranici. Přehodily ji Barbora Špotáková, která MS v Eugene záměrně vynechává, i Nikol Tabačková.

Ogrodníková se teď spíše pohybuje ve vodách, ve kterých plula na MS v Dauhá, kde skončila jedenáctá za 57,24.

Je nám líto, video expirovalo.
Helcelet: Kluci mohou udělat 8400 bodů

Zkušenost vs. dravé mládí

Adeptky na zlato je možné hledat jinde. Nejlépe letos hodila Američanka Maggie Maloneová, ale ani dvojnásobná americká šampionka nepředvedla kdovíjaký velehod: 65,73. A pak nic, ani před domácím publikem na mistrovsví USA v Eugene. Tam kralovala (už podeváté) Kara Wingerová, která hodila 64,26 metru. Šestatřicetiletá veteránka se tak rázem posunula mezi největší favoritky soutěže.

Ale pozor. Proti šestatřicetileté bude stát mimo jiné devatenáctiletá. Na oštěpařské nebe se deroucí Řekyně Elina Tzengková ukázala, co v ní dřímá. Na mistrovství světa do 20 let brala stříbro, na Evropě zlato a letos na Zlaté tretře dokázala přehodit 65 metrů.

A pak je tu zástup "třiašedesátimetrových". Situace je nepřehledná, o to nepřehlednější, že velká akce typu mistrovství světa umí přinést velké překvapení. Kvalifikaci sledujte příští týden v noci ze středy na čtvrtek, finále je na programu o dva dny později.

Zdroj
ČT sport, ČTK, worldathletics.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články