Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koulař Prášil: Všichni mluví o medaili, ale počkejme po závodě

Praha – Ještě před dvěma lety jeho jméno vůbec nebylo ve světových tabulkách a dál než on vrhli koulí hned čtyři Češi. Letos se ale o Ladislavu Prášilovi hovoří před mistrovstvím světa v Moskvě jako o adeptovi na medaili. "Je to zázrak," řekl Prášil ke svému raketovému vzestupu výkonnosti, který zahájil v březnu ziskem bronzu na halovém ME. 

Ladislav Prášil
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Na menších závodech v jihoafrickém Potchefstroomu na jaře předvedl výkon 21,47 metru, výše než on jsou v tabulkách pouze dva Američané: letos famózní Ryan Whiting a Reese Hoffa. Pak se jeho výkonnost lehce zastavila, ale v posledních dvou závodech opět překonal 21 metrů a je rázem mezi adepty na cenný kov v Moskvě. Myslí si na medaili? "To neřeknu," prohlásil.

Skromný silák nervózní nebude

Jeho figura vrhače vzbuzuje respekt. Jinak ale Prášil působí jako skromný, spíš nemluvný, uzavřený flegmatik. To může být jeho výhoda, až zažije poprvé atmosféru velké akce. "Nervózní z toho nebudu, mě jen tak něco nerozhází," tvrdí. "Je fajn, že se tady hovoří o medaili, hezky se to poslouchá, ale počkejme si, o čem se bude mluvit po závodu," usmál se.

Vrhač si už ve světové špičce vydobyl svými výsledky respekt soupeřů. "Už se ohlíží, kdo jsem. Říkají, že vypadám silný. Já to neřeším, snažím se předvést maximum a porazit je," prohlásil Prášil.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava vrhačů Lukáše Melicha a Ladislava Prášila před MS

Na začátku jeho kariéry to s ním přitom nevypadalo moc dobře. Má chronické potíže s kolenem, byl na dvou operacích, vypadalo to dokonce chvíli na konec aktivního sportování. "Nečekal jsem, že to takhle půjde nahoru," přiznal. Paradoxně mu dost pomohlo teplé české počasí, na které si atleti spíš stěžují. "Snažím se cvičit, zpevnit okolní svaly a je jasné, že v teple to jde lépe. V zimě je to horší," uvedl. Pomohla mu i skutečnost, že za poslední rok shodil dvacet kilo.

Pokud bude chtít medaili, bude muset Prášil zopakovat svůj výkon z Jihoafrické republiky. "Když se mi to ideálně podaří, je to v mých silách," ví. "Teď už mě čeká jen doladění na tréninku, nic speciálního vymýšlet nebudeme. Uděláme to stejně jako před halovou Evropou a cílem je postup do finále. Na tréninku to vypadá dobře, ale nezáleží to jen na mně, ale také na soupeřích," upozornil. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články