Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdo nahradí Špotákovou? Medailových želízek není málo

Moskva – V sobotu začne na moskevském stadionu v Lužnikách rekordní mistrovství světa v atletice – zúčastní se ho 206 zemí a 1 974 atletů. Česká výprava má osmadvacet reprezentantů, čímž vyrovnala nejvyšší počet z roku 1999 v Seville. Hlavní otázkou je, kdo dokáže nahradit medailovou stálici oštěpařku Barboru Špotákovou, která se po narození syna Janka teprve pomalu vrací k přípravě. Češi podle všeho mají šanci na dvě zlata, čímž by zopakovali úspěch z roku 2007 v Ósace. Mají na to překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpař Vítězslav Veselý, na stupně vítězů mohou proniknout i koulař Ladislav Prášil nebo kladivář Lukáš Melich. První přímý přenos startuje v sobotu v 9:05 na ČT sport a našem webu.

Vítězslav Veselý
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Ruská metropole hostí MS třicet let po premiérovém světovém šampionátu atletů v Helsinkách a třiatřicet let od Západem bojkotované moskevské olympiády.

Češi jen těžko zopakují třicet let starý medailový výsledek: 4 zlaté, 3 stříbrné a dvě bronzové medaile. "Úspěšní jako v Helsinkách asi nebudeme," uvedl kouč reprezentace Tomáš Dvořák s úsměvem. "Ale cenný kov přivezeme. Rád budu za jeden, ale je jasné, že každý další se počítá," prohlásil Dvořák. Hejnová vede světové tabulky, Veselý je druhý, Prášil třetí a Melich čtvrtý.

Čeští atleti se však nemohou spolehnout na Špotákovou, která se na posledních dvou světových šampionátech v atletice zasloužila o dvě stříbra. Po jejích druhých místech z Berlína i Tegu čítá historická česká bilance 14 zlatých, devět stříbrných a šest bronzových.

Podívejte se na podrobný program MS! (//sport/ms-v-atletice/237394-program-ms-v-atletice/)

Nejlepšího výsledku v éře samostatné republiky dosáhli Češi na MS 2007 v Ósace, kde díky dvěma zlatým oštěpařky Špotákové a desetibojaře Romana Šebrleho a stříbru tyčkařky Kateřiny Baďurové překonali dosavadní maximum ze Sevilly 1999.

Pokus o repete může podpořit i oštěpař Veselý, čtvrtý z Tegu i olympiády v Londýně. "Do třetice bych to opakovat nechtěl," řekl. Nemá za cíl pouze zisk medaile, chce rovnou zlato. "Je to tak. Možná si na sebe vytvořím trochu tlak, ale proč bych měl říkat, že si jedu pro medaili, když všechno bere jen vítěz," prohlásil Veselý na závěr přípravy před MS.

Sport
zdroj: ČT4

V této sezoně neporažená Hejnová si nemůže vynachválit podzimní přípravu a celkové rozpoložení. "Je extrémní pohoda na tréninku, na soustředěních, doma, všechno si to sedlo. A nesu si to celou sezonu," uznala Hejnová. "Uvidíme, jak na mě zapůsobí tři kola, ale věřím, že nebudu muset běžet naplno a síly ušetřím na finále, kde bych se chtěla pokusit o čas pod 53," prohlásila odvážně.

Na začátku MS bude závodit devět Čechů

Jako vůbec první nastoupí do šampionátu Češi Jan Kudlička s Michalem Balnerem v sobotu v 8:15, jejich limit je 570 cm, o který bude bojovat 40 tyčkařů. Rozběhy mají v sobotu na programu osmistovkaři s Janem Kubistou, týž den bude do dálky skákat Jana Korešová (limit 675). V neděli českou účast doplní sprinterka Kateřina Čechová v rozběhu na 100 metrů a Martin Mazáč na 110 m překážek.

Lukáš Melich bude v první skupině od 15:05 SELČ, a pokud se chce dostat do boje o cenné kovy, musí hodit alespoň 77 metrů, což by při jeho letošní osmdesátimetrové formě neměl být problém. Finále by měl šestý kladivář z OH v Londýně absolvovat v pondělí.

Mistryně Evropy Jiřina Svobodová se v letošní sezoně spíš trápí, ale kvalifikační limit by jí v neděli od 17:10 neměl dělat problémy. To další evropský šampion Maslák bude mít na čtyřstovce daleko větší konkurenci. Rozběh ho čeká v neděli v 9:05, pondělní semifinále však bude muset běžet naplno v českém rekordu, pokud se chce dostat mezi vyvolenou osmičku finalistů.

Tradiční honba za třemi zlaty

Před dvěma lety v Tegu mu to nevyšlo. Nejrychlejší muž planety Usain Bolt si dělal zálusk na obhajobu tří zlatých medailí z Berlína, na stovce byl však kvůli ulitému startu diskvalifikován a zlato tak připadlo jeho krajanu Yohanu Blakeovi. Zlatý hattrick se Boltovi povedl už třikrát na velkých akcích a stejný cíl má i letos.

Letos Boltovu cestu za třemi zlaty vymetli dopingoví komisaři, kteří chytili Američana Tysona Gaye, nejrychlejšího muže sezony, i Jamajčana Asafu Powella, bývalého světového rekordmana. Navíc Blake je nyní zraněný. Sám Bolt ale nehovoří o soupeřích, nýbrž o třech zlatých a k tomu nádavkem o pokusu o světový rekord a prolomení hranice 19 sekund v běhu na 200 metrů.

Vedle Bolta budou na více medailí útočit britský běžec Mo Farah na nejdelších tratích, Nigerijka Blessing Okagbareová ve sprintech a skoku do dálky a novou hvězdou se může stát také mladá překážkářka z USA Brianna Rollinsová.

Usain Bolt
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Na dosavadních 13 šampionátech padlo celkem 27 světových rekordů. Letos by na ně při aktuální formě mohl zaútočit ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko nebo francouzský tyčkař Renaud Lavillenie.

Šampionát přišel i o několik zářivých hvězd. Vinou zranění budou chybět olympijská vítězka v sedmiboji Britka Jessica Ennisová-Hillová i její soupeřka a obhájkyně titulu Ruska Taťjana Černovová, do výšky nebude skákat Chorvatka Blanka Vlašičová, zraněný je i famózní osmistovkař David Rudisha z Keni. Kvůli dopingu nepřijedou sprinterky Veronica Campbellová-Brownová ani Sherone Simpsonová.

Mezi největší postavy historie MS se zařadili Američané Carl Lewis a Michael Johnson, oba osminásobní vítězové, Ukrajinec Sergej Bubka, který šestkrát za sebou nenašel přemožitele ve skoku o tyči, nebo Jamajčanka Merlene Otteyová, jež se může pyšnit rekordními 14 medailemi. Nejúspěšnější zemí jsou USA s 275 cennými kovy včetně 132 zlatých.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články