Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

IAAF zatrhla další provokaci. Výškařka musela změnit barvu na nehtech

Moskva - Švédská výškařka Emma Greenová-Tregarová si musela přelakovat duhové nehty, kterými na mistrovství světa v Moskvě vyjádřila podporu homosexuálům. Podle Mezinárodní atletické federace IAAF porušila pravidla, která během soutěží zakazují komerční a politická gesta.

Švédská výškařka Emma Greenová-Tregarová
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

"Pravidla hovoří jasně a federace nás na to neformálně upozornila," citovala agentura Reuters generálního sekretáře švédského svazu Anderse Albertssona. Osmadvacetiletá atletka si proto před dnešním finále přebarvila nehty na červeno. Funkcionář ale uvedl, že svaz ji k tomu nenutil. "Pokud ví, že porušuje pravidla, je to výhradně její rozhodnutí. My se o barvu jejích nehtů nestaráme," dodal.

"Bylo těžší si je nenalakovat duhově, než bylo předtím rozhodnutí udělat to," řekla Greenová-Tregarová po finále, v němž obsadila páté místo. "Překvapil mě takový ohlas, ale jsem s ním spokojená, protože reakce byly většinou pozitivní," přiznala.

Zástupci svazu ji prý o respektování pravidel slušně požádali a její postoj respektovali. "Tak jsem se rozhodla nalakovat je na červeno, jako pro lásku. Nechtěla jsem, aby moje volba měla pro svaz nějaké důsledky," dodala osmadvacetiletá výškařka.


Kromě Greenové-Tregarové si nehty duhově vybarvila i sprinterka Moa Hjelmerová. Daly najevo nesouhlas s novým zákonem, který v Rusku pod trestem vysoké pokuty, vězení a v případě cizinců i vyhoštění zakazuje propagaci "netradiční sexuální orientace" mezi nezletilci.

Jejich gesto zkritizovala světová šampionka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová, podle které pouze ukázaly, že nerespektují Rusko a jeho občany. "Lidé by měli ctít zákony jiných zemí, jestliže jsou v nich hosty. Když přijdeme do zahraničí my, tak se také chováme podle tamních pravidel," prohlásila.

Podporu homosexuálům vyjádřil mimo jiné i vicemistr světa v běhu na 800 metrů Nick Symmonds z USA, jenž stříbrnou medaili věnoval svým přátelům z řad gayů a lesbiček. Znepokojení ze zákonu vyjádřil Mezinárodní olympijský výbor i světová fotbalová federace FIFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články