Hejnová s Rosolovou si pohlídaly postup do semifinále

Moskva - Překážkářky Zuzana Hejnová i Denisa Rosolová s přehledem postoupily do semifinále závodu na 400 m překážek. Obě vyhrály své rozběhy. Hejnové se podařilo ušetřit síly, semifinále je čeká zítra. Sedmibojařka Eliška Klučinová zahájila výborně sedmiboj - po čtyřech disciplinách je pátá se součtem 3739 bodů a útočí na český rekord, na který má v mezisoučtu náskok 47 bodů. Přímý přenos odpoledního programu startuje na ČT sport a našem webu od 16:40.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/EMPICS

Jednička letošních světových tabulek Hejnová se vypořádala i s nervózním úvodem druhého rozběhu, na který doplatila po sérii předčasných startů diskvalifikací Muizat Ajoke Odumosuová z Nigérie. Česká rekordmanka běžící v osmé dráze v cílové rovince výrazně zvolnila, i tak snadno zvítězila v čase 55,25 sekundy a prodloužila letošní neporazitelnost na devět závodů.

"Bylo to na startu trochu nervóznější. Navíc jsem v osmé dráze vůbec netušila, co se děje," komentovala Hejnová až čtvrtý úspěšný start. "Ale věděla jsem, že nemusím běžet naplno, že můžu být v klidu," uvedla česká adeptka na zlato. "Běžela jsem do šesté překážky, pak už jsem přidávala kroky a šetřila síly," libovala si po účasti v nejsnadnějším rozběhu.

Rosolová, kterou před šampionátem trápilo bolavé chodidlo, vyhrála v úvodním rozběhu za 55,44. Vicemistryně Evropy z loňského roku sice doběhla druhá za Jamajčankou Kaliese Spencerovou, ta však byla posléze diskvalifikována za špatné přeběhnutí překážky. Jamajská výprava tedy podala protest proti vyřazení čtvrté ženy z předchozích šampionátů v Tegu a Berlíně, jury ho však zamítla.

"Snažila jsem se to pošetřit, ale bohužel asi ke třetí překážce jsem se dostala hrozně blízko, skoro jsem se zastavila. Musela jsem se znovu rozbíhat, trápila jsem se," řekla Rosolová bezprostředně po závodu. "Vzalo mi to hodně sil," přiznala udýchaná Rosolová.

Hned v prvním kole vypadla jedna z favoritek Georganne Molineová z USA, která v běhu s Rosolovou upadla. Oslnivou formu nemá ani jedna z Rusek včetně olympijské vítězky Natalie Anťjuchové, nevýrazná je i Bulharka Vanja Stambolovová. "Je to určitě usnadnění, ale zrovna Molineové jsem to nepřála," komentovala Hejnová.

Zuzana Hejnová si doběhla pro jasný postup do semifinále
zdroj: Isifa/EPA autor: Christophe Karaba

Anťjuchová byla třetí v nejrychlejším rozběhu za Britkou Perri Shakesovou-Draytonovou (54,42) a Američankou Lashindou Demusovou (54,94). Šetřila prý síly. "V cílové rovince jsem viděla, že ostatní jsou za mnou daleko. Nechtěla jsem se přetahovat až do konce jako Perri s Demusovou. Nemělo smysl plýtvat energií," komentovala svůj výkon 55,29, s nímž předstihla čtvrtou Australanku Lauren Bodenovou o osm setin. Ruské závodnici prý neseděl ranní termín. "Takhle brzo netrénuju, vždycky všechno dělám večer. A také jsem špatně spala, sousedi dělali rámus," prohlásila.

Zatímco loni na olympiádě byly kvůli vyššímu počtu překážkářek tři semifinále, tentokrát se poběží jen dvě. Může se tak stát, byť je to málo pravděpodobné, že by do jednoho běhu o postup do finále byla Hejnová nasazena společně s Rosolovou. "Už to tady udělali Britům na stovce, i když nemuseli. Jsme dvě vítězky, snad nás rozdělí," řekla Rosolová.

Sedmibojařka Eliška Klučinová na MS v Moskvě
zdroj: ČTK/AP

Klučinová je po první dnu sedmiboje pátá

Eliška Klučinová se v úvodním závodu na 100 metrů překážek poprvé dostala o tři setiny pod hranici 14 sekund. Ve výšce si letošní maximum 186 cm vyrovnala a ani ve vrhu koulí neslevila z vysokého standardu - osobní rekord sice nepadl, ale výkonem 14,19 metru si Klučinová vylepšila letošní maximum a náskok na vlastní národní rekord navýšila ještě o dva body. Na dvoustovce si pak v porovnání s rekordním výkonem pohoršila časem 24,91, ale udržela nečekané páté místo průběžného pořadí.

Výsledky MS v atletice

Sedmiboj (po třech disciplínách): 1. Melnyčenková (Ukr.) 2919 (100 m př: 13,29 - výška: 186 - koule: 13,85), 2. Dayová (USA) 2882 (13,51 - 183 - 14,35), 3. Thiamová (Belg.) 2867 (14,13 - 192 - 13,71), ...5. Klučinová (ČR) 2844 (13,97 - 186 - 14,19).

400 m př. mužů - rozběhy: 1. Tinsley (USA) 49,07.

3 000 m př. mužů - rozběhy: 1. Mekhissi-Benabbad (Fr.) 8:15,43.

Disk mužů: 1. Harting (Něm.) 66,62.

400 m př. žen - rozběhy: 1. Shakesová-Draytonová (Brit.) 54,42, ...5. Hejnová 55,25, 8. Rosolová (obě ČR) 55,44 - postoupily.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články