Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hejnová poběží o světové zlato, Veselého čeká kvalifikace

Moskva - Česká výprava vyhlíží ve čtvrtečním programu atletického mistrovství světa druhou medaili. Oproti předchozím dnům je to ale ta nejcennější. Letos neporažená Zuzana Hejnová a první žena aktuálních tabulek se totiž postaví na start finále běhu na 400 metrů překážek. Česká rekordmanka zaklekne do bloků v 18:45. Kvalifikace čeká oštěpaře Vítězslava Veselého a trojici koulařů Ladislava Prášila, Martina Staška a Antonína Žalského. Přimý přenos z moskevských Lužniků včetně životního závodu české atletky sledujte na ČT sport i našem webu.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/PA autor: Anja Niedringhaus

Hejnová se může zapsat do světové historie. V konkurenci Američanek, Jamajčanek, Rusek a Britek je letos absolutně nejlepší, už dvakrát překonala český rekord a je jistou vítězkou Diamantové ligy. V rozběhu vyklusala, v semifinále předvedla čtvrtý čas sezony, byť v cílové rovince šetřila síly.

"Ani jsem tak rychle nechtěla běžet, ale šlo to samo," komentovala semifinálový běh. Má formu na rychlý čas a prolomení hranice 53 sekund. "To bych chtěla," řekla žena s osobním rekordem 53,07. Jejím hlavními soupeřkami budou Britka Perri Shakesová-Draytonová a hlavně Američanka Lashinda Demusová. Hejnová poběží ve třetí dráze a obě největší konkurentky uvidí před sebou.


Taktickým záměrem by mělo být nereagovat na jejich napálený úvod. "Zuzka není tak rychlá, musí začít svoje tempo, nesmí se nechat strhnout," prohlásil její trenér Dalibor Kupka. Výhoda je, že Američanka i Britka budou na dostřel a uvidí jejich úmysly. "Začít závodit by měla na páté překážce, až vyhodnotí aktuální situaci," uvedl trenér.

Trenér Hejnové Dalibor Kupka:

"Může běžet hluboko pod 53, uvidíme, na co to bude stačit. Hlavně, ať je to medaile."

Rozhodne prý osmá překážka. Pokud Hejnová zvládne mezery mezi plůtky na patnáct kroků až tam, bude ve velké výhodě. Jenže skutečně pozor na Demusovou, ta totiž v rozběhu i semifinále rovněž neběžela naplno a šetřila síly. Společně s Hejnovou je na startovní listině jedinou účastnicí loňského olympijského finále. Vítězka z Londýna Natalia Anťjuchová z Ruska je letos z formy a vypadla v semifinále. Čtvrtou běžkyni z OH Jamajčanku Kalisse Spencerovou diskvalifikovali rozhodčí už v rozběhu. Cesta ke zlatu je tedy volná.

Veselý potřebuje trefit první hod

Původně měla být kvalifikace pro mistra Evropy Veselého prvním snadným krokem za medailí, ale nakonec jej nejspíš čeká boj. Ani ne tak se soupeři jako spíš s kolenem, které ho už dva týdny trápí. Český oštěpař je z toho rozladěný, navíc se ocitl v první skupině se začátkem v 7:30, takže ho nemine extrémně brzké vstávání. "Ideální by bylo trefit se první ránou a co nejvíc to koleno šetřit," uznal jeho kouč Jan železný. Finálový limit je nastaven 82,50 metru.

Koulaři budou závodit od 8:20 a také Prášil by podle své letošní výkonnosti mohl pomýšlet jako třetí muž světových tabulek na medaili. Do finále postoupí vrhači v případě překonání limitu 20,65 metru či dvanáctka nejlepších. Prášilovi se letos už třikrát povedlo přehodit 21 metrů.

Do rozběhů nastoupí osmistovkařka Lenka Masná a mužská štafeta na 4 x 400 metrů. Osmistovkařky poběží vždy o tři přímá postupová místa, další čtyři projdou do semifinále s časem. Na osmičku nejlepších ve čtvrtkařské štafetě jen těžko může pomýšlet česká čtveřice Pavel Maslák, Daniel Němeček, Jan Tesař a Petr Lichý. 

Program na čtvrtek 15. srpna:

7:30, oštěp muži - kvalifikace, skupina A (Veselý),

7:40, výška ženy - kvalifikace,

7:55, 800 m ženy - rozběhy (Masná),

8:20, koule muži - kvalifikace (Prášil, Stašek, Žalský),

8:55, 200 m ženy - rozběhy,

9:00, oštěp muži - kvalifikace, skupina B

17:00, výška muži - FINÁLE,

17:05, 4x400 m muži - rozběhy (ČR),

17:40, trojskok ženy - FINÁLE,

17:45, 200 m ženy - semifinále,

18:20, 3000 m př. muži - FINÁLE,

18:45, 400 m př. ženy - FINÁLE (Hejnová),

19:00, 400 m př. muži - FINÁLE,

19:20, 1500 m ženy - FINÁLE.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články