Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Finále čeká Masláka a Svobodovou, Hejnová chce také mezi nejlepší

Moskva - Čtvrtý den soutěží přinese pro českou výpravu dvě finálové účasti. O tu první se zasloužila Jiřina Svobodová, které v tyčkařské soutěži bude mimo jiných dělat společnost i největší domácí hvězda Jelena Isinbajevová. Druhé finále a zároveň jeden z vrcholů své kariéry prožije Pavel Maslák, který si semifinálový běh osladil překonaným českým rekordem a nyní bude bojovat s nejlepšími. Druhý krok za zlatou medailí by také měla udělat Zuzana Hejnová, jež byla nasazena do prvního, papírově o dost jednoduššího semifinále závodu na 400 metrů překážek. V akci bude rovněž sedmibojařka Eliška Klučinová, prozatím pátá žena pořadí. Přímý přenos sledujte od 7:25 na ČT sport a našem webu.

Pavel Maslák postoupil mezi nejlepší osmičku na MS jako vůbec první český sprinter v historii. Po doběhu semifinále říkal: "Nemusel jsem se nabuzovat, bylo to o dost lepší, dal jsem do toho všechno." Bál se jedině toho, že mu dojdou síly. "To jo, ale naštěstí to vyšlo. Bylo to vabank, buď finále, nebo nic," dodal. Svůj životní závod poběží Pavel Maslák v první dráze v 19:50.

Pavel Maslák:

 "Udělám to samé, napálím to."

Rozdílné semifinálové nalosování běžkyň

Hejnová měla po rozběhu štěstí i v druhém kole. V 17:05 nastoupí do čtvrté dráhy a nemělo by ji minout finále, kam budou mít právo postoupit tři běžkyně přímo a dvě s časem. Proti ní se postaví ze silnějších překážkářek jen Dalilah Muhammadová z USA.

Zato Denisa Rosolová měla smůlu. V jejím semifinále je druhá žena světových tabulek Perri Shakesová-Draytonová, stříbrná žena z olympijských her v Londýně Lashinda Demusová či olympijská vítězka Natalja Anťjuchová, byť ta není úplně ve formě. "Ti mi dávají, teda, až jsem se musela smát," utrousila Rosolová při pohledu do startovní listiny. "Ale nevadí, pokud chci být dobrá, musím běžet rychle tak jako tak, takže se budu soustředit na sebe a ono to půjde," věřila.

Úřadující mistryně Evropy z loňských Helsinek Svobodová zvládla skvěle kvalifikaci a měla jen tři platné pokusy, čímž pošetřila síly. Její úspěšný skok přes 455 cm ji po zatím nepříliš vydařené sezoně uklidnil. Mezi jejími soupeřkami bude hrát prim Jelena Isinbajevová, miláček ruského publika. I organizátoři doufají, že boj světové rekordmanky a dvojnásobné olympijské vítězky Isinbajevové o návrat na světový trůn přiměje diváky konečně zaplnit olympijský stadion do posledního místa, což se v Moskvě ještě nestalo.

V úterý skončí soutěž sedmibojařek s českou rekordmankou Eliškou Klučinovou - sedmibojařka zatím překvapuje a vede si nad očekávání dobře. Průběžně jí totiž patří sedmá pozice a má dokonce bodový náskok na český rekord. Záležet v úterý bude hlavně na první disciplíně - skoku do dálky. "To napoví, jak by to mohlo dopadnout, ale letos jsem se trápila s oštěpem, navíc mě bolí rameno, takže se toho trochu bojím," přiznala. "No a osmistovka, to bude peklo na závěr," netěšila se moc.

Kvalifikace ve skoku do výšky čeká od 7:50 Jaroslava Bábu. O 15 minut dříve odstartují svůj chodecký závod Anežka Drahotová a Lucie Pelantová.

Úterní program:

7:30 dálka ženy (sedmiboj - Klučinová),

7:35 20 km chůze ženy (A. Drahotová, Pelantová),

7:50 výška muži - kvalifikace (Bába),

8:20 5000 m muži - rozběhy,

9:10 oštěp ženy (sedmiboj - Klučinová),

9:25 trojskok ženy - kvalifikace,

10:25 oštěp ženy (sedmiboj - Klučinová),

17:00 disk muži - FINÁLE,

17:05 400 m př. ženy - semifinále (Hejnová, Rosolová),

17:35 tyč ženy - FINÁLE (Svobodová),

17:40 400 m př. muži - semifinále,

18:10 800 m ženy (sedmiboj - Klučinová)

18:40 1500 m ženy - semifinále,

19:10 800 m muži - FINÁLE,

19:25 3000 m př. ženy - FINÁLE,

19:50 400 m muži - FINÁLE (Maslák).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články