Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bolt triumfoval ve sprinterském finále časem 9,77

Moskva - Usain Bolt měl stejnou startovní reakci jako jeho hlavní konkurent Justin Gatlin a na posledních desítkách metrů uplatnil svůj fenomenální závěr. Druhý skončil Američan Gatlin v čase 9,85, třetí další z Jamajčanů Nesta Carter v čase 9,95. Z českých atletů tyčkařka Jiřina Svobodová snadno postoupila ve své soutěži dále. Napoprvé překonala výšku 455 centimetrů a společně se třemi dalšími ženami kvalifikaci vyhrála.

Sprinterská stovka měla jasného krále
zdroj: ČTK/PA autor: Dave Thompson

Hvězdný jamajský sprinter je znovu mistrem světa a celkově má z šampionátů šesté zlato. Titul v závodu na 100 metrů však získal Bolt po dlouhých čtyřech letech. Předloni v Tegu totiž ve finále ulil start, byl diskvalifikován a z vítězství se radoval jeho krajan Yohan Blake. Ten v Moskvě kvůli zranění chyběl.

Řady Boltových velkých soupeřů prořídly i po letošní dopingové čistce, především o Američana Tysona Gaye. Jeho největším konkurentem v boji o zlato tak zůstal Gatlin, který letos Bolta v Římě porazil a ve finále MS s ním jako jediný dokázal držet krok, ale v závěru už o vítězství jamajského favorita nebylo pochyb.

Usain Bolt:

"Chtěl jsem zaběhnout trochu lepší čas, ale kvůli počasí to nešlo. Dneska to nebylo Zpívání v dešti, ale běhání v dešti."

"Teď se cítím fajn, jen jsem trochu unavený. Potřebuju si odpočinout," prohlásil šestadvacetiletý Jamajčan, jehož v Moskvě ještě čeká obhajoba titulů na 200 metrů a ve sprinterské štafetě. Na kontě má už celkem osm medailí z MS, a pokud získá další dvě, vyrovná se co do počtu cenných kovů ze šampionátů slavnému Carlu Lewisovi.

Justin Gatlin se ho ve vedlejší dráze do poloviny závodu držel, pak už se ale Bolt nezadržitelně posunul vpřed a bezpečně vyhrál o osm setin. Další tři místa obsadili Boltovi krajani z Jamajky, bronz si odnesl Nesta Carter. "Kdybych běžel perfektní závod a prohrál, asi by mi to vadilo. Ale z mé strany to nebyl perfektní závod," prohlásil Gatlin. "Posledních 30 metrů se mi nepovedlo," uznal.

Řady Boltových soupeřů letos prořídly. Vedle zraněného obhájce Blakea chyběl v Moskvě především Američan Tyson Gay kvůli dopingovému nálezu, pozitivní testy měli krátce před MS i další přední sprinteři. Mnozí tvrdí, že právě Bolt nyní může otřesenou pověst atletiky zachránit. "Já pro to můžu udělat to, že budu dál rychle běhat, získávat tituly a celému světu tím vzkážu, že to jde dělat čistě," prohlásil Bolt.

Svobodová hladce postoupila

Postup Svobodové vypadal snadně, ale samotná tyčkařka to tak necítila. "Docela se mi ulevilo, těch 445 málem spadlo, kdo ví, jak by se to vyvíjelo, kdyby to tam nezůstalo," prohlásila po soutěži. Nakonec ale po nepříliš povedeném průběhu sezony cítí zlepšení. "Konečně jsem zase cítila, že mě to baví, že jsem skákala dobře," uvedla.

Chodeckou dvacítku vyhrál Ivanov

Dvacetiletý ruský chodec Alexandr Ivanov získal na mistrovství světa v Moskvě první zlato pro pořádající zemi. V závodu na 20 kilometrů navázal na dva předchozí triumfy krajana Valerije Borčina, který letos na šampionátu chybí kvůli zranění. S odstupem 11 sekund došel do cíle na druhém místě olympijský vítěz Čchen Ting z Číny, bronz získal Španěl Miguel Ángel López.

Do finále s napětím očekávaného stometrového sprintu s přehledem postoupil favorizovaný Jamajčan Usain Bolt, který večer zaútočí na šesté zlato z MS. Světový rekordman vyhrál třetí semifinále v čase 9,92, když stejně jako v sobotním rozběhu vypustil závěr.

V dalších semifinálových bězích byli nejrychlejší Američan Justin Gatlin (9,94) a Boltův krajan Nickel Ashmeade (9,90). Ve finále poběží v 19:50 čtyři Jamajčané proti dvěma Američanům, startovní pole doplní Brit James Dasaolu a Francouz Christophe Lemaitre. Číňanovi Čang Pchej-mengovi už rovných deset sekund k postupu nestačilo, v Lemaitreův prospěch rozhodly tisíciny.

Dálkařka Reeseová přepsala historii

Mistryní světa ve skoku do dálky zůstala Američanka Brittney Reeseová. Olympijská vítězka sice v sobotu prošla kvalifikací s velkými obtížemi a postoupila z posledního místa, ale ve finále skočila jako jediná za sedm metrů. Výkonem 701 cm z druhé série završila Reeseová po Berlíně a Tegu zlatý hattrick. Třikrát vyhrála mistrovství světa jako první dálkařka v historii.

Blessing Okagbareová z Nigérie za ní na druhém místě zaostala o dva centimetry, bronz získala Ivana Španovičová za srbský rekord 682 cm. Poprvé od roku 1999 zůstaly bez medaile ruské dálkařky, které na všech šesti předchozích šampionátech braly minimálně stříbro.

V hodu diskem zvítězila favorizovaná Chorvatka Sandra Perkovičová, která tak přidala k olympijskému prvenství i titul mistryně světa. Běh na 10 000 metrů vyhrála Tiruneš Dibabaová z Etiopie, jež na MS získala v této disciplíně třetí a celkově už páté zlato.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články