Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Bolt chce z Moskvy první zlato, v neděli se ukáží čtyři Češi

Moskva - Před dvěma lety ulil ve finále stovky start, letos si chce Usain Bolt vzít titul mistra světa zpátky. Fenomenální jamajský sprinter bude nejsledovanějším mužem druhého dne šampionátu v Moskvě. Málokdo čeká jeho prohru, i když letos nemá tak famózní formu. Minitajenka bude rozluštěna lehce po 20. hodině. Z českých atletů se v neděli představí překážkář Martin Mazáč, čtvrtkař Pavel Maslák, sprinterka Kateřina Čechová a tyčkařka Jiřina Svobodová. 

Usain Bolt
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

"Neprohraje, ale světový rekord to nebude," tvrdí český sprinterský trenér Luděk Svoboda. Letos běžel Jamajčan nejrychleji na světě za 9,85 sekundy, ke světovému rekordu mu chybí 27 setin. "Chci tři zlata a světový rekord na dvoustovce," připustil i Bolt, že kratší sprint není v této sezoně disciplínou, v níž by si na rekord věřil.

Historie nejsledovanějšího závodu šampionátu viděla skvělé souboje, ale také dopingové aféry. V roce 1987 v Římě vyhrál ve světovém rekordu Ben Johnson, který byl o rok později na OH diskvalifikován za testosteron. Známé jsou i dopingové případy Tima Montgomeryho, druhého muže z MS v Edmontonu 2001, Justina Gatlina, který vyhrál v Helsinkách 2005, či čerstvě dalšího Američana Tysona Gaye, vítěze z Ósaky 2007.

Právě o dopingu se může v Moskvě hodně hovořit. Vedle Gaye a několika sprinterek byl přistižen také Jamajčan Asafa Powell a Bolt má o dva silné soupeře méně. A zraněný je obhájce prvenství Yohan Blake, který v Tegu využil ulitého startu slavného krajana k prvnímu velkému titulu.

Pokud Bolt stovku vyhraje a získá ještě další dva cenné kovy, vyrovná se co do nejvyššího počtu medailí z MS Američanu Carlu Lewisovi. Pokud by třikrát vyhrál, měl by osm zlatých stejně jako Lewis a další legendární sprinter Michael Johnson. V kariéře Jamajčan vyhrál tři zlata vedle MS 2009 v Berlíně také na olympiádách v Pekingu a v Londýně.

Jeho největšími soupeři po dopingové čistce a Blakeově zranění zůstali krajan Nesta Carter a hlavně Američan Gatlin, olympijský vítěz z Atén 2004, který letos Bolta v Římě porazil. "Pokud by vyhrál Gatlin, bylo by to hodně divné a asi by to nebylo úplně dobře," upozornil Svoboda na muže, který si za doping "odseděl" čtyři roky, byť původně dostal osm let. "Byl namočený do dopingu ze všech skoro nejvíc," uvedl Svoboda.

Boj proti dopingu se v posledních letech značně přiostřil. Už v Tegu museli na krevní testy všichni atleti a letos je tato podmínka stejná. V hotelu mají atleti místnost, kde odevzdají vzorek a komisaři porovnají data v jejich biologických pasech. "Ona možná zase tady nějaká číslíčka u některých vylítnou," poznamenal Svoboda.

Češi budou sprintovat a skákat

Mistryně Evropy Svobodová se v letošní sezoně spíš trápí, ale kvalifikační limit by jí od 17:10 neměl dělat problémy. "Přitrénovala jsem a poladila formu, vypadá to docela dobře. I když se pořád tak nějak hledám, v poslední době jsem se chytla. A doufám, že budu mít konečně štěstí na počasí, letos to moc nevycházelo," věřila Svobodová.

To další evropský šampion Maslák bude mít na čtyřstovce daleko větší konkurenci. Rozběh ho čeká v neděli v 9:05, pondělní semifinále však bude muset běžet naplno v českém rekordu, pokud se chce dostat mezi vyvolenou osmičku finalistů.

České mistryni v běhu na 100 metrů Čechové sedí moskevský povrch"Já jsem tu byla už v roce 2006 na závodu juniorek. Jsem ráda, že jsem si trochu obnovila vzpomínky. Povrch je parádní," řekla. 

Čechová se představí v rozběhu na 100 metrů. Na stodesítce překážek se představí i její tréninkový partner ze skupiny Ludvíka Svobody Martin Mazáč. Ten má letos slibnou formu, na republikovém šampionátu v Táboře se poprvé dostal pod hranici 13,50 sekundy. "Cítím formu. Tu jsem cítil i v předchozích závodech, ale tam jsem vždycky něco pokazil. Takže očekávám, že to zase vyletí a mohlo by to být opět kolem 13,50," doufá Mazáč.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články