Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Monako uvidí další mílařský souboj. Představí se i Lyles a Semenyaová

V Monaku dojde k dalšímu střetnutí Jakuba Holuši s nejlepšími světovými mílaři. Český rekordman – v Paříži před měsícem zaběhl čas 3:32,85 – změří síly mj. s Timothym Cheruyiotem a Elijahem Manangoiem. V Monaku se poběží i mužská dvoustovka s velmi rychlým Američanem Noahem Lylesem. Na osmistovce bude na další skvostný čas útočit Caster Semenyaová. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz. O víkendu se pak můžete těšit na přenosy z DL z Londýna: na webu ctsport.cz v sobotu i neděli od 15:00.

Jakub Holuša
zdroj: ČTK

Poprvé od mítinku v Římě se utkají lídr světových tabulek Timothy Cheruyiot a jeho keňský tréninkový partner Elijah Manangoi. Nechybí ani norský mistr Evropy Filip Ingebrigtsen, s nímž Holuša bojuje o pozici letošní evropské jedničky. Český rekordman, který si odskočí ze soustředění ve Svatém Mořici, má už účast ve finále v Curychu téměř jistou.

Dalším z vrcholů mítinku bude dvoustovka mužů, k níž je přihlášeno šest sprinterů s časy pod dvacet sekund. Noah Lyles vyhrál všechny tři své starty v DL a v Eugene i v Lausanne zaběhl nejlepší časy sezony 19,69. Ramil Gulijev využil k výhrám Lylesovu absenci v Oslu a Stockholmu. Hluboko pod dvacet sekund se letos dostali i Alonso Edward a Alex Quiňónez.

Na čtvrtku se vrací Shaunae Millerová-Uibová. Při DL ji běžela jen jednou, pak se věnovala poloviční trati, ale čas 49,52 z Eugene stále dominuje světovým tabulkám. To se v přímém souboji pokusí změnit Salva Eid Násirová, která je o tři setiny pomalejší. Na startu budou také Phyllis Francisová a Shakima Wimbleová.

Noah Lyles
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Gladys Chai von der Laag

Caster Semenyaová bude mít další šanci přiblížit se k rekordu Jarmily Kratochvílové na 800 metrů. Před dvěma týdny v Paříži jí chyběla necelá vteřina – čas 1:54,25 byl čtvrtý nejlepší v historii, deset let takhle rychle nikdo neběžel. Její největší soupeřkou bude stejně jako na Hrách v Riu a loni na MS v Londýně Francine Niyonsabaová.

Z technických disciplín slibuje nejatraktivnější souboj trojskok mužů. Kubánec s portugalským pasem Pedro Pablo Pichardo při úvodním mítinku v Dauhá přistál jen pět centimetrů pod osmnáctimetrovou hranicí a Christian Taylor se od té doby marně snaží obhájit pozici nejlepšího trojskokana posledních let.

Zlatým hřebem programu by mohl být závěrečný běh mužů na 3000 metrů překážek. Před týdnem se v Rabatu běžel nejrychlejší závod sezony, v němž Benjamin Kigen vyhrál v čase 8:06,19. Olympijský vítěz a mistr světa Conseslus Kipruto doběhl až dvanáctý a v Monaku si bude chtít napravit reputaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články