Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mohla být překážkářkou, je z ní ale úspěšná oštěpařka. Ogrodníková však na světový rekord nepomýšlí

Když se rozhodovala, co bude dělat dál, mohla si vybírat ze sedmi disciplín. Nakonec zvolila oštěp a udělala dobře. Nikola Ogrodníková patří k nejúspěšnějším oštěpařkám současnosti. Rostoucí formu navíc potvrdila na květnovém mítinku v německém Offenburgu, kde si vytvořila osobní maximum. V dobrém světle se bude chtít předvést také doma na oblíbené Zlaté tretře. Přímý přenos z Ostravy sledujte na ČT sport a na webu ctsport.cz ve čtvrtek od 16 hodin.

Nikola Ogrodníková
zdroj: Reuters autor: CIRO DE LUCA

"Pro mě je to hrozně hezký závod, protože se domů moc nedostanu. Vzpomenu si, jak jsem tam zažívala roky, když jsem tam trénovala a trávila čas s přáteli a s rodinou. Vždycky tam byla hezká atmosféra a vždy jsem chtěla na Zlaté tretře startovat, tak se tam moc těším," potvrdila ostravská rodačka Ogrodníková.

Aktuálně se česká oštěpařka těší vynikající formě a může se pyšnit novým nejdelším osobním výkonem v hodnotě 67,40 metru, který zlepšila o téměř dva metry.

"Ten den jsem věděla, že když tam doběhnu dobře, tak těch 64 metrů můžu hodit. Ale opravdu jsem nečekala, že to bude až takový výkon. Protože jak jsem odhodila ten pokus, tak jsem říkala: 'Jo, tak to je on!' Najednou jak se to rozsvítilo na tabuli, tak jsem tomu fakt nemohla uvěřit, co se to jako stalo," svěřila se k osobnímu maximu.

Pokud bude chtít uvažovat o českém rekordu, bude muset nejen překonat nejlepší pokus Barbory Špotákové, ale zároveň vytvořit i nový světový rekord. Špotáková totiž vede světové tabulky s výkonem 72,28 metru.

Je nám líto, video expirovalo.
Ogrodníková: O překonání světového rekordu Báry Špotákové jsem ještě nepřemýšlela

"Tak o tom jsem ještě nepřemýšlela. Letos jsem si dala mety takové, že chci splnit limit na mistrovství světa a na olympiádu, abych už měla klid. Ale může se stát cokoliv, teď už to vím. Nevěřila jsem si, že hodím 67 metrů, ale zase trenéři říkali, že podle přípravy a podle loňského roku to není nereálné," uvedla Ogrodníková.

Uzavřená Ogrodníková? Naopak, na závodech si potřebuje povídat

Rivalita ale mezi oběma oštěpařkami není. "Na tréninku se jen potkáváme, každá má jiné tréninky a jiný program. Na stadionu se tedy spíš setkáváme," objasnila Ogrodníková. A jak to vypadá v samotném závodě? "Teď (na Diamantové lize v Římě) jsme si radily. Vím, že za mnou přišla po prvním i druhém pokusu, říkala mi nějaké technické věci. Jinak jsme se bavily normálně a dělaly srandičky," prozradila.

"Já jsem takový člověk, že na závodech se ráda se soupeřkami bavím. Už jsem opustila takovou tu rivalitu. Vždycky tam jdu s tím, že chci vyhrát, ale jsou to pro mě dobří lidé a úplně normální tak, jako jsem já. Takže nemám na nikoho zlost, nepotřebuju se uzavřít do sebe," svěřila se Ogrodníková.

"Právě naopak jsem takový veselý člověk, co si potřebuje povídat. Samozřejmě nechodím za každým na sektoru, aby si se mnou povídal, ale spíš vyčkávám, jestli se někdo chytne, nebo ne. Abych si tu atmosféru trochu zpříjemnila," dodala.

Obě oštěpařky pojí kromě nejvyššího umístění v českých tabulkách také vícebojařská minulost. Jak Ogrodníková, tak Špotáková závodily v sedmiboji, starší a zkušenější reprezentantka dokonce zkoušela i desetiboj. Zdá se tak, že nejlepší oštěpařky se rekrutují z vícebojařek.

"Tohle jsme řešili nedávno na tréninku s Víťou (Veselým) i (trenérem) panem Černým, že nejlepší oštěpařky jsou dobré překážkářky a vícebojařky. Tak to je docela srandovní," řekla.

Sama se musela rozhodnout, jakou cestou a kterou konkrétní disciplínou půjde. "Měla jsem takový vnitřní boj, rozhodovala jsem se mezi krátkými překážkami a oštěpem. Věděla jsem, že oštěp nebude sranda, protože je to technická disciplína se spoustou detailů. Přemýšlela jsem do budoucna, jak bych se ve světě uplatnila. Tak jsem si řekla, že zkusím oštěp. Trvalo to, ale jsem ráda, že jsem to vydržela," odtajnila Ogrodníková.

Po Zlaté tretře už bude pomalu pomýšlet na mistrovství světa. Na evropském šampionátu z toho byla stříbrná medaile. A jak to bude v Dauhá? "Pojedu tam se stejným očekáváním, jako jsem jela na mistrovství Evropy. Chci projít kvalifikací a potom se uvidí, protože pro mě to bude první mistrovství světa, kde chci postoupit do finále," dodala.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články