Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mítink v Bruselu ozdobí útoky na rekord v hodinovce a kilometru žen, premiéra čeká sprintera Poláka

Útoky na nejlepší historické časy v hodinovce a běhu na 1000 metrů žen budou k vidění při mítinku atletické Diamantové ligy v Bruselu. Znovu bude skákat světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis, který ve středu v Lausanne posunul letošní maximum na 607 centimetrů. Premiéra v elitním atletickém seriálu čeká mistra republiky na 200 metrů Jiřího Poláka. Přímý přenos sledujte od 20:00 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Jiří Polák
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

V hodinovkách mohou padnout nejlepší výkony z Ostravy. Ten mužský zaběhl při Zlaté tretře 2007 legendární Etiopan Haile Gebrselassie, který za 60 minut urazil 21 285 metrů.

Ženské maximum o rok později na stejném mítinku vytvořila etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová výkonem 18 517 metrů.

Mužskému startovnímu poli vévodí čtyřnásobný olympijský šampion Mo Farah, jenž bude závodit na dráze poprvé od přechodu na silnici v roce 2017. Na závod v Bruselu se chystal v Pyrenejích.

"Bude to můj první závod od maratonu v Chicagu loni v říjnu. Trápilo mě zranění a pak byly všechny závody zrušené kvůli pandemii koronaviru," uvedl sedmatřicetiletý Brit.

Mezi ženami se utkají dvojnásobná mistryně světa z loňského šampionátu v Dauhá Sifan Hassanová, která je schopná uspět na distancích od patnáctistovky po půlmaraton, a maratonská světová rekordmanka Brigid Kosgeiová.

Pro tuto keňskou vytrvalkyni, která se chystá na říjnový maraton v Londýně, to bude první velký závod na dráze.

Nejlepší historický čas na nemistrovské distanci 1000 metrů se pokusí pokořit olympijská šampionka na patnáctistovce Faith Kipyegonová.

Šestadvacetiletá Keňanka se chystá atakovat čas 2:28,98, který v roce 1996 zaběhla Ruska Světlana Mastěrkovová právě na stadionu v Bruselu.

Afričanka byla tomuto výkonu blízko už před měsícem v Monaku, kde se k němu při prvním letošním regulérním mítinku Diamantové ligy přiblížila na 17 setin.

Další český sprinter dostal v nezvyklé sezoně poznamenané koronavirem pozvánku do Diamantové ligy.

Po Janu Velebovi, který byl před necelými dvěma týdny ve Stockholmu pátý, si na elitní scéně zaběhne dvoustovku i dvaadvacetiletý Jiří Polák.

Utká se mimo jiné se Slovákem Jánem Volkem, kterého rovněž čeká diamantová premiéra. Na startu budou jen Evropané, žádný z nich nemá osobní rekord pod 20 sekund.

V Bruselu se bude kvůli koronavirovým omezením závodit od 19:00 bez diváků, kulisa se bude vysílat jen z reproduktorů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články