Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Mistrovství republiky v atletice bude honem na limity

Praha - Atletické mistrovství České republiky se po třech letech vrací do Prahy na Strahov, ale i v nepříliš atraktivním prostředí chtějí závodníci atakovat co nejvíce limitů pro mistrovství světa v Berlíně. Organizátoři vsadili při propagaci šampionátu na tvář a hvězdnou auru Barbory Špotákové a pro oba dny 27. a 28. června doufají v alespoň pětitisícovou návštěvu. Hlavní program začíná v sobotu v 17 hodin a v neděli už o půl hodiny dříve.

Hlavní hvězdě šampionátu je uzpůsoben i program. Špotáková a ostatní oštěpařky přijdou na řadu v neděli v 18 hodin, za Špotákovou se pokusí vybojovat B limit a druhou jízdenku na MS trápící se Jarmila Klimešová. Podobně tomu bude i mezi oštěpaři, pokud by Petr Frydrych splnil A limit o hodnotě 81 metrů, mohl by s sebou vzít do Berlína i někoho dalšího z čím dál širší české špičky s mírnějším kritériem.

Špičkové výkony by měly předvést i překážkářky. Lucie Škrobáková vyhlásila na nejkratší trati další útok na národní rekord 12,93 sekundy. "Bude to na domácím stadionu, prostředí znám a zdejší dráha je hodně rychlá. Mohla bych běžet čas pod 12,9," řekla novinářům Škrobáková. Podobně jako ostatní atleti směřuje česká překážkářka přípravu v letošní sezoně k mistrovství světa v Berlíně. Doufá v účast ve finále, přestože o rychlé soupeřky nouze nebude. "Američanky a Jamajčanky jsou hodně rychlé, ale na druhou stranu, jak už jsme se s trenérkou bavily, my, Evropanky, to musíme dohánět skvělou technikou, což doufám, že já mám."

Kromě toho se předvede i na hladké dvoustovce, na níž je přihlášená i další aktuální česká hvězdička Zuzana Hejnová. "Zřejmě ale poběžím jen hladkých 400 metrů, na nichž bych si mohla udělat osobák," prohlásila Hejnová. Účast prý už uzpůsobila přípravě na poslední mítinky před MS.

Adeptů na splnění limitu není málo

Česká republika má pro šampionát zatím šestnáct splněných limitů a právě při strahovském mistrovství by organizátoři chtěli jejich počet ještě rozšířit. "Čekám minimálně jeden splněný limit, a nadšený bych byl naopak z deseti. Zřejmě to bude někde mezi tím," prohlásil reprezentační trenér Václav Fišer.

Hodně se čeká od dálkařů Romana Novotného a Štěpána Wagnera, ale i od tyčkařů. Jan Kudlička, Štěpán Janáček i Michal Balner zatím skáčou těsně pod B limitem, který je ve výšce 560 centimetrů, mezi výškaři by prý mohl atakovat limit Svatoslav Ton.

Lucie Škrobáková: "Když se vyvede počasí, nebude pršet, chtěla bych zaútočit na český rekord."

Zuzana Hejnová: "O víkendu nepoběžím svoji trať 400 m překážek, ale hladkou čtvrtku, a tam bych si hlavně chtěla zlepšit osobní rekord, protože mám lepší osobní rekord v hale než venku."

Oba víkendové dny ukážou nejen to, jak se organizátorům povedlo naplnit sportovní ambice. Zajímavý totiž bude i boj o zaplnění dvacetitisícové kapacity chátrajícího Strahova. "Optimistický odhad je pět tisíc na každý den. Zda se nám to podaří, to se uvidí," prohlásil ředitel závodu Josef Šrámek. Jan Ruda z Pražského atletického svazu upozornil na vlídnou nabídku pro diváky: "Zajímavé je, že se diváci mohou podívat se vstupenkou z pražské zoologické zahrady zdarma."

Tento týden poznamenalo špatné počasí průběh desetibojařského klání v Kladně a pršet má i o víkendu. Ruda se však domnívá, že by to atletické fanoušky ovlivnit nemělo. "Stadion je zastřešen, takže i když bude pršet, nemám strach, že by diváci nepřišli, protože déšť by je neměl z ochozů vyhnat," dodal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články