Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Meldonium prý může v těle zůstávat měsíce. Pozitivně byli testováni další čtyři ruští atleti

Moskva - Podle výrobce látky meldonium, která je od ledna ve sportu zakázaná a na jejíž přítomnost v těle byla pozitivně testována řada sportovců ze států bývalého sovětského bloku, mohou stopy substance zůstávat v těle celé měsíce po posledním užití. Na seznam pozitivně testovaných nově přibyla čtveřice ruských atletů Olga Vovková, Gulšat Fazletdinovová, Andrej Minžulin a Naděžda Kotljarovová. 

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Výrobce meldonia, lotyšská firma Grindeks, uvedl, že stopy léku skutečně mohou v těle zůstat déle. Několik přistižených sportovců, mezi nimi plavecká mistryně světa Julija Jefimovová, se přitom brání tím, že lék od loňska nebrali. 

"Než úplně z těla vymizí, může trvat několik měsíců. Záleží na spoustě faktorů, jako je dávkování, doba užívání či druhy vzorků (krve nebo moči) použitých k odhalení látky," napsala mluvčí firmy Grindeks.

Světově nejznámějším sportovcem, jenž měl pozitivní test na meldonium, je ruská tenistka Maria Šarapovová. Přistiženi byli i její slavní krajané: prsařka Jefimovová, mistr světa v rychlobruslení Pavel Kuližnikov či olympijský vítěz v shorttracku Semjon Jelistratov.

Nově pozitivně testovanými byli i čtyři ruští atleti Olga Vovková, Gulšat Fazletdinovová, Andrej Minžulin a Naděžda Kotljarovová. Nejznámější z tohoto kvarteta Kotljarovová, členka stříbrné čtvrtkařské štafety z halového mistrovství Evropy 2013, už o svém pozitivním testu promluvila v neděli.

Zvýšený počet dopingových případů může výrazně poškodit snahu ruské atletiky vrátit se do mezinárodních soutěží. Rusko bylo loni kvůli rozsáhlým dopingovým praktikám dočasně suspendováno a musí dokázat, že neporušuje antidopingové standardy. Pokud se mu to nepodaří, ruští atleti mohou chybět i na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Od 1. ledna, kdy meldonium zařadila na seznam zakázaných látek Světová antidopingová agentura (WADA), na něj byla pozitivně testována stovka sportovců, z toho 16 Rusů. K nejznámějším patří tenistka Maria Šarapovová, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články