Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Medaili má s chybou. Zdá se mi ale hezčí, říká Staněk po halovém MS

Koulař Tomáš Staněk se na halovém mistrovství světa v atletice i přes bolavá záda nakonec prokousal výkonem k bronzové medaili. Největší úspěch kariéry, který řadí hned vedle čtvrtého místa z loňského MS v Londýně, mu bude připomínat cenný kov, na němž je nicméně špatně vyryto jeho příjmení – bez diakritiky. "Chybí tam háček nad písmenem e. I tak se mi zdá čím dál tím hezčí," zasmál se Staněk.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK

Staněk nastupoval do soutěže jako držitel nejlepšího výkonu sezony 22,17, v soutěži ho ovšem omezovaly problémy se zády. "Na posledním tréninku jsem si s nimi trochu hnul a ovlivnilo mě to víc, než jsem čekal. Pokusy byly strašný," řekl.

Medaili tak bere jako odměnu a satisfakci. "Ale trochu mě to mrzí," sdělil Staněk a jasně tím naznačoval, že pomýšlel přece jen výš. I tak byl ale rád, že ho minula kvalifikace. Koulaři totiž měli stejně jako další závodníci v technických disciplínách rovnou finále.

"Nikdo z koulařů kvalifikace nemusí. Je to většinou brzo ráno, vstávat v pět není nic moc a v rozpoložení, s kterým jsem tam jel, jsem to bral se všema deseti. Druhý den už bych startovat nemohl. Záda se mi hodně zhoršila," dodal Staněk.

Šestadvacetiletý atlet tak dosáhl dalšího velkého úspěchu po druhém místě na loňském halovém mistrovství Evropy v Bělehradu. "Možná Londýn je ještě trochu větší úspěch, ale medaile tam nebyla. Takže tohle je nejlepší," připomněl srpnové MS Staněk, který se na stupně vítězů probojoval díky výkonu 21,44 metru ze čtvrté série.

Stejně daleko vrhl Němec David Storl, který českého rekordmana porazil díky lepšímu druhému pokusu. Titul z předloňského šampionátu v Portlandu obhájil Novozélanďan Tomas Walsh v rekordu šampionátu 22,31.

Pavel Maslák se zlatou medailí
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Spokojený byl i šéf Českého atletického svazu Tomáš Janků, který byl v Birminghamu zároveň coby vedoucí celé výpravy. "Úžasný. Odjížděli jsme s nějakou vizí... Představa šéftrenéra Tomáše Dvořáka se naplnila. Jako výprava můžeme být spokojeni."

Janků tak připomněl zlato čtvrtkaře Pavla Masláka, který se tak stal mistrem světa už potřetí za sebou. Spokojená mohla být i čtvrtá pětibojařka Eliška Klučinová, čtvrtkařská štafeta Desenský, Šorm, Šnejdr, Maslák pak skončila pátá.

Atletický program v Birminghamu poznamenaly také některé změny v programu. Části soutěží byly sloučené dohromady. Na druhou stranu tím však vznikaly hlušší pasáže v programu. "Změny se musí dělat ku prospěchu atletiky. Aby to bylo inovativní a zábavné pro diváka, ale i pro sportovce," uvedl Janků.

Připomněl například předsunutí koule z domácího mistrovství republiky. "To jsme dělali v Táboře, kde bylo plné náměstí lidí, a ti si to chválili. Ale celá soutěž výškařů v rámci Birminghamu se nepovedla. Jsem pro inovace ve sportu, aby se to vyvíjelo a bylo atraktivní, ale musí to být tak pro obě strany," prohlásil Janků.

Šampionát se navíc musel potýkat s velkými rozmary počasí, Anglii totiž koncem minulého týdne postihla sněhová kalamita, doprava mnohde zažívala chaos.

Někteří závodníci si stěžovali na velkou zimu v hale a například domácí Laura Muirová stihla start jen díky jízdě taxíkem za 1500 liber (v přepočtu téměř 43 000 korun). Za takovou cenu se spolu s trenérem přepravila do dějiště šampionátu z Glasgow. Nakonec si doběhla ve finále závodu na 3000 metrů pro bronzovou medaili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články