Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozladěný desetibojař Helcelet končí sezonu

Curych - Zdraví letos přibrzdilo v rozletu desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta a ukončilo mu také sezonu. Nástupce české vícebojařské školy nejprve trápil kotník, s nímž absolvoval desetiboj v Götzisu (8001 bodů), tři týdny před ME v Curychu ho na druhé noze zase rozbolela klenba. Závod dokončil se zatejpovanou nohou a rozladěný nad svým výkonem, ale získal novou zkušenost. 

Sport
zdroj: ČT4

Tou byly špatné podmínky v průběhu druhého dne: zima, déšť, silný vítr, ale také neustálé odkládání časového programu. "První den byl úžasný, ale druhý byl nejhorší v mém životě," prohlásil dvaadvacetiletý vícebojař. Přitom si ještě po prvním dnu dokonce věřil na osobní rekord. "Ale počasí bylo proti," prohlásil.

Nejhorší chvíle zažil při skoku o tyči. Skočil 460 cm, i když pomýšlel na více než pět metrů, na osobní rekord. "Jenže foukalo, že se nedala držet tyč, pak pršelo, že jsem při rozběhu mrkal a neviděl na šuplík. Docela jsem se bál, bylo to o hubu. Tam jsem nechal strašně bodů," připustil. I v disku ztratil v mokrém kruhu. "Pokazil jsem to," uznal.

Když dokončil věhlasný závod v Götzisu, věřil si po uzdravení kotníku na 8300 bodů. Jenže zřejmě jak levé noze ulevoval, rozbolela ho pravá a týden vůbec nemohl trénovat. I proto neměl v Curychu formu. "Blbě jsem se do toho zase dostával," konstatoval. "Asi jsme s trenérem někde udělali chybu. Navíc mi tu moc neseděla dráha," upozornil na nepříliš vydařené běhy. "Kromě oštěpu (osobní rekord 65,32 m) jsem nebyl spokojený s ničím," řekl.

Přerušení skoku o tyči kvůli větru a oddalování oštěpu dokonce přimělo pořadatele uvažovat o variantě, že by závěrečnou patnáctistovku vícebojaři odběhli až ve čtvrtek dopoledne. To byl ale velký strašák a při té představě se všichni orosili i ve 13 stupních na stadionu. "Už jsme to chtěli mít všichni za sebou, bylo to zdlouhavé," uvedl Helcelet.

I když má pozvánku na závěrečný desetiboj roku v polovině září do Talence a dnes se ho i organizátoři ptali, odmítl. Hlavním důvodem je bolavá noha a hlavně halové mistrovství Evropy v Praze v březnu 2015, kde by chtěl být připraven. "Nechci si žádnou bolest táhnout s sebou do přípravy, takže letos už nic," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Adam Sebastian Helcelet v běhu na 110 metrů překážek
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články