Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vondrová v Římě kvůli nemoci nenastoupí. V desetiboji nebude startovat Helcelet

Dýchací problémy, se kterými se nejlepší česká čtvrtkařka Lada Vondrová potýkala od mítinku na Bahamách, neumožní start české atletce ani na ME v Římě. Výpadek Vondrové výrazně komplikuje šance ženské štafety na 4x400 m na start na Hrách v Paříži, o které chtělo české kvarteto zabojovat právě v Římě. Nemoc zastavila také desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta.

Lada Vondrová
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Dlouhodobě nejlepší česká čtvrtkařka Vondrová se s dýchacími problémy potýkala už od štafetového mítinku na Bahamách, kde se na začátku května štafeta snažila na OH kvalifikovat marně. Navzdory zdravotním problémům Vondrová závodila a na ME v pátek byla u šestého místa české smíšené štafety.

Do semifinále závodu na 400 metrů, kam byla nasazená, už na doporučení reprezentační lékařky Karolíny Velebové nenastoupí, protože má respirační obtíže spojené s horečkou. "Mrzí mě, že Lada nebude startovat, ale zdraví je přednější," uvedl reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Vondrová měla být oporou štafety čtvrtkařek, která by potřebovala vylepšit čas z Baham, aby mohla pomýšlet na účast pod pěti kruhy. Český výkon 3:27,76 minuty je o 47 setin pomalejší než čas Nigérie, která aktuálně drží poslední postupovou pozici. Ke čtrnácti štafetám z Baham se přidají jen dvě kvarteta s nejrychlejšími časy. Nominační období se uzavře na konci června.

V desetiboji bude z českých reprezentantů závodit jen Vilém Stráský. Vicemistr Evropy z roku 2016 Helcelet se kvůli nemoci odhlásil. "Zdravotní důvod je ale jiný než u Lady Vondrové. Adama ze závodu vyřadila nemoc, kterou si nevědomě přivezl už v pátek 7. června z Prahy (Lada odletěla 5. června). U Adama se objevily hned po příjezdu bolesti kloubů a zvýšená teplota způsobená bakteriální infekcí, která mu znemožňuje účast na závodech," uvedl svaz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články