Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Meindlschmidovi pomohla k rekordu radost z dodatečné nominace, s níž se předtím rozloučil

Skvělé pondělí prožil dálkař Petr Meindlschmid. Dopoledne se dozvěděl, že se nakonec přece jen dostal na evropský šampionát v Římě a večer vyhrál Memoriál Josefa Odložila v Praze v novém českém juniorském rekordu 792 centimetrů. Po závodě osmnáctiletý atlet mimo jiné řekl, že mu právě radost z pozitivní zprávy k výkonu na Julisce výrazně pomohla.

Dálkař Petr Meindlschmid na Memoriálu Josefa Odložila
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

S evropským šampionátem už se přitom Meindlschmid rozloučil. "Věděl jsem, že jsem jednatřicátý v ranking systému a že berou třicet. Bylo mi oznámeno, že je to uzavřené. Takže jsem se s tím smířil," přiznal.

V původní nominaci nebyl, ale v pondělí se vše změnilo. "Když jsme jeli na závody, tak jsem se dozvěděl, že mě tam na poslední chvíli vzali. Samozřejmě byla radost veliká. Hned proběhlo podepisování všech různých papírů, abych tam vůbec mohl odletět. Myslím, že se to podepsalo i na Julisce. Že jsem ukázal výkon a že si tam zasloužím odletět," líčil talentovaný dálkař.

Pomohlo mu odhlášení jednoho ze soupeřů. "Proběhla porada, jestli můžu jet. Nakonec mi bylo řečeno, že mě můžou přihlásit, tak mě přihlásili. Upřímně, moc jsem se o to nezajímal. Není důležité, jak jsem se tam dostal, ale co tam předvedu," poznamenal.

Na Julisce ukázal, že v Římě může předvést ledacos. Po dorosteneckém rekordu překonal i ten juniorský a stejně jako loni na Julisce zastínil českého rekordmana Radka Jušku. "Věděl jsem, kolik ten juniorský rekord je. Postupně jsem se tomu přibližoval, takže byla otázka času, kdy ho překonám. Samozřejmě mi to udělalo neskutečnou radost, že jsem si mohl připsat další národní rekord. Sektor tady je úžasný, diváci tu jsou hrozně moc slyšet. A ještě tento rok nakonec vyšlo i počasí, které minulé roky nevycházelo," radoval se.

Osmimetrová hranice prozatím odolala

Pomýšlel i na osmimetrovou hranici, ale ta zatím odolala. "Myslím, že nejblíž jsem měl ten přešlapový čtvrtý pokus. Tak uvidíme, třeba na příštích závodech," pousmál se. Jeho dalším závodem bude mistrovství Evropy, tam by se mu osmimetrový skok hodil. "Na Evropě budu muset hodně riskovat a jít od začátku naplno, abych se dostal přes kvalifikaci a mohl si zaskákat i ve finále," má jasno Meindlschmid.

Vrchol sezony bude mít až koncem srpna na juniorském mistrovství světa v Peru. "Já tu Evropu beru vlastně jako trénink na ten můj svět. Abych si zažil atmosféru velkých závodů, podíval se na konkurenci a zjistil, jak na tom jsem. Tréninkovou Evropou bych to nazval. Ale nechci to podcenit, chci skočit co nejvíc," zdůraznil.

Na olympijské hry v Paříži nemyslí. "Olympiádu jsem úplně vypustil z hlavy. Zas natolik si nevěřím, abych jezdil v osmnácti na olympiády. Ale určitě další olympiáda za čtyři roky by mohla být ve hře," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články