Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

ME v atletice začalo. Snově do něj vstoupili Dudycha s Meindlschmidem

Evropský šampionát v atletice má za sebou úvodní dopolední program. Blýskl se v něm půlkař Jakub Dudycha, který třetím nejlepším časem české historie postoupil do semifinále. Uspěl i dálkař Petr Meindlschmid, jemuž na postup do finále stačil hned první pokus (801 cm). Naopak Radek Juška zvládl jen 772 cm a nepostupuje. V rozběhu skončilo ME pro mílařku Kristiinu Sasínek Mäki i překážkářku Helenu Jiranovou. Neslaví ani diskař Marek Bárta. Přímý přenos večerního programu sledujte od 18:10 na ČT sport a ČT sport Plus.

ME v atletice 2024
zdroj: Reuters

Spoustu důvodů k radosti má po rozběhu Jakub Dudycha. Osmnáctiletý půlkař překonal český juniorský rekord a zároveň je jeho čas 1:44,89 třetím nejlepším časem domácí historie na 800 m. "Nejvíc si vážím postupu. Na Zlaté tretře jsem zažil zklamání, pochyboval jsem, jestli na to mám. A dneska jsem ukázal, že ano. Měl jsem tam trochu mezeru, chtěl jsem běžet stylem Poláka Kszczota, kterému to také vycházelo," hodnotil.

Petru Meindlschmidovi stačil na Olympijském stadionu jediný pokus. 801 centimetrů je jeho novým osobním rekordem, který zároveň stačil na automatický postup. "Ani nevím, jak to vstřebat. Mám černo před očima… Musím se podívat, co se tam stalo. Neskutečné," zářil v rozhovoru pro ČT. "Skočil jsem osmičku, sektor mi vyhovuje a těším se na finále," dodal osmnáctiletý talent české atletiky.

O poznání hůře se dařilo Radku Juškovi, který se sice postupně zlepšoval, ale jeho třetí pokus měřil pouze 772 centimetrů. Na úspěšnou kvalifikaci to v Římě zdaleka nestačilo, Juška skončil třiadvacátý. K postupu do finálové dvanáctky byl potřeba výkon 795 centimetrů. "Je to můj nejlepší letošní výkon, ale finále bylo hodně daleko. Chyběla mi rychlost. Hodnotím to ale dobře, výkony se pomalu zvedají směrem k olympiádě," řekl Juška.

Kristiina Sasínek Mäki běžela v druhém rozběhu a potřebovala se vejít mezi šestici nejlepších mílařek. Držela se vepředu, ale na cílové rovince za svými soupeřkami zaostala. Na poslední postupující Sasínek Mäki chybělo třináct setin. "Byla jsem hodněkrát ve třetí dráze. Mrzí mě i ta poslední stovka, měla jsem je na lopatě, ale nestačilo. Odcházím s pocitem, že jsem do toho dala všechno. Nebylo to tak hrozné jako na MS v Budapešti," řekla po závodě.

Jako první z celé české výpravy, která v Římě čítá třiapadesát jmen, a je tak druhou nejpočetnější v historii, se na stadionu představila Helena Jiranová. Česká překážkářka doběhla ve druhém ze tří rozběhů na posledním šestém místě, navíc v podprůměrném čase 13,45. "Je to průšvih," hodnotila Jiranová, které celkově patří osmnácté místo, nekompromisně v rozhovoru pro ČT. 

Podobně zklamaný byl i diskař Marek Bárta, který neuspěl s nejlepším pokusem 61 metrů a dvacet centimetrů. V sezoně se přitom opakovaně dostal přes hranici šedesáti dvou metrů, která by mu na postup stačila. "Je to katastrofa. Absolutně se to nepovedlo, hodil jsem tři pokusy v osmi centimetrech. Ať jsem zkusil cokoliv, bylo to pořád stejné, nedokázal jsem to rozbít," řekl po neúspěšné kvalifikaci.

Poslechněte si Fokus podcast se šéfredaktorem ČT sport Michalem Dusíkem:

Mistrovství Evropy v atletice v Římě:

Finále:

Ženy:

Sedmiboj (po dvou disciplínách): 1. Thiamová 2189 b. (100 m př.: 13,74 – výška: 195), 2. Vidtsová (obě Belg.) 2078 (13,16 – 180), 3. Gereviniová (It.) 2050 (13,35 – 180), 4. Johnsonová-Thompsonová (Brit.) a Koščaková (Chorv.) obě 2043, 6. O'Dowdaová (Brit.) 2037.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:

800 m: 1. Anselmini (Fr.) 1:44,73, 2. Dudycha 1:44,89 – postoupil do semifinále.

Dálka: 1. Ehammer (Švýc.) 841, ...9. Meindlschmid 801 – postoupil do finále, 23. Juška 772 - nepostoupil do finále.

Disk: 1. Alekna (Lit.) 67,50, ..17. Bárta 61,20 – nepostoupil do finále.

Ženy:

1500 m: 1. Reekieová (Brit.) 4:06,68, ...18. Sasínek Mäki 4:12,76 – nepostoupila do finále.

100 m př.: 1. Haralaová (Fin.) 12,91, ...18. Jiranová 13,45 – nepostoupila do semifinále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články