Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Jíchová si na ME doběhla pro finále. To vybojovali i Ogrodníková, Holý a Ščerba

Běžkyně Nikoleta Jíchová si na trati 400 metrů s překážkami zaběhla osobní rekord 54,59 sekundy a vybojovala účast ve finále. Vít Müller naopak na stejné trati v semifinále neuspěl. Desetibojař Vilém Stráský je po prvních třech disciplínách sedmý se ziskem 2630 bodů. V kvalifikaci uspěli tyčkaři Matěj Ščerba a David Holý, k postupu jim stačilo zdolat výšku 560 cm. Nikola Ogrodníková hodila v kvalifikaci 58,52 metru a má jisté finále. Andrea Železná za hod 55,57 metru ani Petra Sičaková s hodem 52,86 metru se do finále nepodívají. Přímý přenos večerního programu začíná v 19:20 a sledovat jej můžete na ČT sport Plus, od 20:15 také na ČT sport.

Nikoleta Jíchová
zdroj: REUTERS autor: Manon Cruz

Třiadvacetiletá Jíchová v úterý poprvé poběží finále na vrcholné akci. Po vyrovnaném osobním rekordu v rozběhu v dnešním semifinále nabíhala do cílové rovinky zhruba ze šestého až sedmého místa, ale pak předvedla skvělý finiš a prosadila se na druhou příčku, zajišťující přímý postup. Zůstala před ní jen evropská rekordmanka Femke Bolová.

Osobní rekord si Jíchová vylepšila o 29 setin na 54,59 sekundy a splnila i olympijský limit pro Hry v Paříži. "Mám strašnou radost. Myslím, že až tak úplně skvěle mi běh nevyšel. Když jsem vběhla do cílové rovinky, tak jsem cítila, že na tom pozičně nejsem moc dobře, že se pohybuju docela vzadu. Že to bude teď, nebo nikdy. A bylo to teď," řekla Jíchová.

Semifinále bylo ve stejné disciplíně konečnou pro Víta Müllera. Vylepšil si sezonní maximum na 49,25 a obsadil 11. místo.

Stráský do desetiboje vstoupil osobním rekordem na stovce 10,65 sekundy. V dálce se skokem dlouhým 737 cm přiblížil ke svému maximu na deset centimetrů a další životní výkon vzápětí zaznamenal v kouli. Na pět centimetrů se přiblížil k patnáctimetrové hranici a rekord si vylepšil téměř o tři decimetry.

V přestávce prvního dne ztrácí dvanáct bodů na vytouženou pátou příčku, která by mu pomohla v boji o olympijské hry v Paříži. "Hodnotí se to skvěle. Jsem asi nejvíc rád za tu kouli, tam jsem si nevěřil. Škoda té dálky, tam se docela točil vítr a nechytil jsem ani jeden pokus, aby mi fouklo do zad," řekl Stráský. V čele soutěže je Francouz Makenson Gletty se ziskem 2788 bodů.

Z kvalifikace prošla Ogrodníková i oba tyčkaři

Naprosto hladkou cestu kvalifikací měl Holý, který všechny tři postupné výšky zdolal napoprvé. Podělil se tím pádem o první místo s dalšími čtyřmi závodníky včetně světového rekordmana Armanda Duplantise.

Naopak dramatickou kvalifikaci prožil Ščerba. Vítěz Odložilova memoriálu se až napotřetí zachraňoval na 525 a 545 centimetrech. Dva pokusy měl nezdařené i na 560, ale při tom druhém mu rozhodčí špatně nastavili stojany, takže dostal náhradní pokus. Ten využil a z jedenácté příčky postoupil do středečního finále. Dvojnásobná česká účast bude ve finále mužské tyče poprvé od Mnichova 2002, kdy se zadařilo Adamu Ptáčkovi a Štěpánu Janáčkovi.

V úterý čeká finále také Ogrodníkovou. Ta sice zůstala zhruba dva metry za předepsaným kvalifikačním limitem, ale v první skupině byla čtvrtá, takže měla velkou naději na postup. Nakonec se celkově zařadila na sedmou příčku.

Spokojená se svým kvalifikačním vystoupením ale rozhodně nebyla. "Dneska jsem úplně neměla takový pocit té dravosti a spíš jsem se trápila. Na sektoru to ze mě nějak spadlo a furt jsem se musela nutit a nabuzovat. Potřebuju být trochu nervózní a dneska jsem to tam neměla," svěřila se.

Její reprezentační kolegyně měly k postupu daleko. Andrea Železná, manželka světového rekordmana Jana Železného, hodila 55,57 metru. Jednadvacetiletá mistryně republiky Petra Sičaková předvedla 52,86. Na finále bylo potřeba hodit 57,71. Kvalifikaci vyhrála Norka Marie-Therese Obstová výkonem 61,45.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články