Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Je to fantazie. Pro tenhle den žiju, jásal Vadlejch po zlatém hodu v Římě

Životní závod absolvoval na Olympijském stadionu v Římě oštěpař Jakub Vadlejch. Ve finále mistrovství Evropy to tak sice dlouho nevypadalo, ale posledním pokusem si zajistil první velké zlato v kariéře.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý hod oštěpaře Vadlejcha na ME v Římě

Třiatřicetiletý Vadlejch je dlouhodobě medailovou jistotou pro českou atletiku, ale titul z vrcholné akce mu dosud unikal.

Před závěrečným pokusem, jímž přehodil dosud vedoucího německého rivala Juliana Webera téměř o tři metry, věřil, že může zaútočit. "Věděl jsem, že to tam je, že když tu techniku trošičku zlepším, tak to odletí ne o metr, ale třeba o pět. Byl to druhý závod ve dvou dnech. Sám jsem překvapen, co ve mně je," prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi.

"Je to fantazie. Všechno si to sedlo. Pro tenhle den žiju," liboval si v dalším rozhovoru, tentokrát pro Radiožurnál Sport.

Pohoda v rozcvičce, trápení v závodu

V rozcvičování se cítil extrémně dobře, ale většinu závodu se trápil. "Opravdu šlo o techniku. Nedokázal jsem skloubit obrovskou energii, kterou jsem v sobě cítil. To všechno vyšlo v šestém hodu," zopakoval.

Tradičního rivala Webera, kterému před dvěma lety v Mnichově podlehl, tentokrát odsunul na stříbro. "On říkal: 'Tohle už mi nikdy nedělej. Když to hodíš, tak to hoď dřív.' Smáli jsme se tomu. Já si myslím, že si to navzájem přejeme. Tentokrát jsem byl zkrátka lepší já a tak to je," vyprávěl Vadlejch.

Z tribuny mu fandila rodina, i když dvouletá dcera Emma na rozdíl od kvalifikace na stadionu nebyla. "Bylo výrazně později než v úterý a přetočili bychom ji na další týden dopředu. Byla tu manželka, mamka, sestra, byli tu synovci. Všechny jsem vnímal a jsem za to rád, že tu byli. Jsou to moji největší fanoušci, vždycky byli, vždycky budou. Je to paráda, že je tu můžu mít. Je to tím, že je to takhle blízko," pochvaloval si Vadlejch.

Nejdůležitější je Paříž

I po životním úspěchu jeho myšlenky směřovaly k olympijským hrám v Paříži. "Olympiáda je to nejdůležitější, co letos je, a vzhůru na to. Nechci říct, že nebudu slavit, je to pro mě životní den, ale Paříž je Paříž, tam se směřuje všechno," dodal Vadlejch. Před Hrami bude startovat jen na mistrovství republiky ve Zlíně a na Diamantové lize v Paříži.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články