Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házet a mít z toho dobrý pocit, říká Staněk před odletem na ME. Kvůli zranění naplno vrhal jen třikrát

Tomáš Staněk poprvé v kariéře míří na vrcholnou akci, aniž by před tím absolvoval jakýkoliv závod. Při rozcvičce před plánovaným vstupem do venkovní sezony v Domažlicích se 8. května zranil a po vyléčení natrženého třísla před mistrovstvím Evropy vrhal v tréninku naplno jen třikrát. 

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

Na šampionátu bude obhajovat dva roky starý bronz z Mnichova, avšak je v nové situaci. "Ale taky jsem nikdy nezažil akci, která by byla takhle brzo, je to takové specifické. Je dobré, že po nějakých patnácti letech ve vrcholné atletice mě ještě něco dokáže překvapit," uvedl dvaatřicetiletý koulař s úsměvem před odletem do Říma.

Tříslo nebylo natržené nijak vážně a Staněk okamžitě zahájil léčbu. Souběžně trénoval, co mu noha povolila, a kontrolní vyšetření po devíti dnech ukázalo, že jsou obě trhliny zacelené. Ale k návratu do plné zátěže potřeboval další zhruba dva týdny, hlava musela Staňka pustit do plného výkonu.

"Ten nákop v otočce je takový specifický, že to nevezmete zpátky. Tam nakopnete a čekáte, co se děje. Jestli se to utrhne, nebo neutrhne. Člověk tomu musí dát větší péči, než by normálně musel dát, aby se o tu nohu mohl psychicky opřít," řekl halový mistr Evropy z roku 2021.

Italští fanoušci i chybějící Koloseum

Minulý týden se rozhodl, že se do Říma vydá. "Říkal jsem si, že pokud bych nehodil za dvacet metrů na tréninku, tak nemá smysl tam jezdit," poznamenal Staněk. Napoprvé absolvoval jen dva, tři pokusy naplno, v dalších trénincích intenzitu zvyšoval. Nevrhal každý den, aby problematické místo šetřil. "I dneska jsem byl házet a už to bylo v závodním tempu. Držím," pochvaloval si.

Původně měla být kvalifikace koulařů na ME už ve čtvrtek ve městě, ale pořadatelé nakonec tento den zrušili a přesunuli ji do pátečního večerního programu na stadionu. "Těšil jsem se před Koloseum, ale je to fuk, kde to bude. Jenom jsem si říkal, že před Koloseem by to bylo hezké," řekl Staněk.

Potěšilo ho, že tentokrát koulaři nemají kvalifikaci a finále v jeden den. "To je super. V tom jednom dni je to hrozně náročné. Nachystáte se, máte fokus na ten výkon. Pak sice volno, ale i když jsem to v Mnichově hodil prvním pokusem, byl jsem večer úplně dobitý," vzpomínal český reprezentant.

Ambice má podobné jako na jiných vrcholných akcích. "Házet a mít z toho dobrý pocit. Házet podobně jako na trénincích a uvidíme, jak to dopadne. Klasická cesta – postoupit do finále a pak se uvidí," přemítal jeden z tradičních lídrů české výpravy i přesto, že halové mistrovství světa se mu letos nevydařilo. Výkonem 20,31 metru obsadil až jedenáctou příčku.

Finále koulařů je naplánované na sobotu, kdy by to mohl být velký italský večer i díky této soutěži. "Myslím, že stoprocentně bude dobrá atmosféra. Leo Fabbri hodil italský rekord, fenomenální výkon na Evropana. On je tam hvězda, navíc Italové to berou trošku jinak než Češi. Myslím, že fanouškovsky to bude opravdu něco. Oni jsou takový ten jižanský národ, takže věřím, že to bude dobré, i když to bude tak obrovský stadion," připomněl Staněk výkon 22,95 metru vicemistra světa Leonarda Fabbriho.

V koulařské soutěži budou tentokrát dva čeští reprezentanti, Staňka doplní Tadeáš Procházka. "Je to lepší, že tam s někým jsem, že s někým půjdeme na stadion. Po hodně dlouhé době příjemná změna," ocenil český rekordman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články