Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Habarta po 52 letech překonal český rekord a jak se cítí před ME? Možná ještě líp, hlásí

Ke steeplu ho přivedla náhoda a v této specifické běžecké disciplíně se našel. Tomáš Habarta ve dvaceti letech 18. května v Chorzówě překonal téměř 52 let staré české historické maximum Dušana Moravčíka. Splnil tím i limit na mistrovství Evropy a naznačuje, že forma by mohla být ještě lepší. Přímé přenosy z ME nabídne ČT sport a ČT sport Plus. Program startuje v pátek v 9:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Český steepler Tomáš Habarta se chystá na své první mistrovství Evropy
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Těším se moc. Na jednu stranu mám trochu obavy, ale ty nechat doma na letišti. Do Říma chci letět s čistou hlavou," řekl benjamínek české výpravy ještě v Praze.

Habarta to nejdříve zkoušel v běhu na 800 metrů, ke steeplu ho přivedla náhoda. "První steeple jsem šel v roce 2019 jako hec, když jsme se s jedním půlkařem domluvili, že to půjdeme na družstvech jenom jako zábavu, protože jsme neměli šanci postoupit do finále," uvedl.

Postupně se zlepšoval. Trojku překážek běžel poprvé jako junior v roce 2021. Výkonem 8:47,36 z roku 2022 drží juniorský národní rekord.

A letos vylétl až k tomu seniorskému. Nejdříve se mu v Karlsruhe přiblížil na téměř tři sekundy a pak ho v Polsku časem 8:22,68 minuty o více než sekundu překonal. "Je to vyloženě sen, že se dostanu na mistrovství Evropy dospělých a udělám si osobák o dvacet sekund," popsal své dojmy z nečekaně úspěšné sezony.

Český rekordman? "Zní to krásně, na druhou stranu na startu to tam nikdo vědět nebude. Bude to jiný závod, poběží se taktičtěji, podle toho se tomu snažíme přizpůsobit," uvedl Habarta.

Trénuje ve skupině Hakima Saleha stejně jako Damián Vích, jenž se loni Moravčíkovu rekordu přiblížil na 1,2 sekundy. "Damián mi ten rekord přál. Myslím si, že chvilku to bylo takové ne úplně příjemné, ale oba máme na to, ten čas ještě vylepšit," poznamenal Habarta.

Odhaduje, že boj na velké akci by mu mohl sednout. "Většinou mám silnější finiše, což by mohla být silná stránka na tomhle šampionátu."

Před odletem na svou dosavadní největší akci si pochvaloval formu. "Možná ještě trochu líp, ale nechci nic slibovat," porovnal své rozpoložení s tím, jak se cítil při svém rekordním výkonu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články