Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Záruba: Do vysílání z ME chystáme bonbónek. Drahotové a Vrabcové Nývltové strašně věřím

Čeští reprezentanti zatím na mistrovství Evropy nezáří, ještě ale není všem nadějím konec. V Berlíně se pokusí vybojovat medaili třeba oštěpařka Nikola Ogrodníková. Šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba věří nejen ji, ale i dalším – ať už je to chodkyně Anežka Drahotová, maraton pak poběží Eva Vrabcová Nývltová. Na ČT sport a webu ctsport.cz se pak kromě vysílání z evropského šampionátu objeví třeba 47 let starý záznam komentáře mužské štafety 4 x 100 metrů z ME v Helsinkách. "A to je bonbónek," láká Záruba diváky k obrazovkám.

Robert Záruba
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Výkony českých atletů jsou zatím v Německu spíše za očekáváním. "Není to sláva. Je to zaprvé tak trochu křečovité čekání na medaili, protože vždycky alespoň jednu z mistrovství Evropy jsme měli, zase na druhou stranu je třeba říct, že nikdy ne víc než pět. Chybí tomu i nějaký další velký český výsledek," říká Záruba.

Důvodem je podle něj i zdravotně komplikovaná sezona u některých tradičních opor. "Tomáš Staněk čtvrtý v kouli, výborně. Oštěpaři, Zuzana Hejnová, Pavel Maslák... Dá se říct, že to jsou nějaké objektivní příčiny. A ten přísun mladých ještě nějaký pátek potrvá. Ale pozor, dnes hází Nikola Ogrodníková finále oštěpu, tak třeba to bouchne tam," dodává.

PODÍVEJTE SE na rozhovor s šéfkomentátorem ČT sport Robertem Zárubou:

Záruba nechce předjímat, jakým směrem se nyní vydá třeba právě Hejnová. "Záleží na tom, jak se podaří vyléčit její problémy. Teď naposledy podkolenní šlacha, myslím, že má dlouhodobě problémy i s achillovkami, takže s tím se sportuje těžko, že jí to nedává asi ani tu radost, kterou měla do závodění dřív."

Podle Záruby by nyní bylo dobře, kdyby ukončila sezonu. "Pokud tedy platí to, co řekla bezprostředně po vyřazení ze semifinále čtvrtky překážek, protože jestli se takhle opravdu trápí a bolí ji každý krok, tak je lepší to pořádně doléčit."

Robert Záruba: "Naše vysílání, a to je bonbónek, na který se moc těším, bude mít štafetu z ME v Helsinkách 1971 (zlatý závod 4 x 100 metrů ve složení Kříž, Demeč, Kynos, Bohman, pozn. red.) s původním komentářem Karla Mikysky. To si opravdu nenechte ujít. Našli jsme to po mnoha a mnoha letech. Pravděpodobně to bude v sobotu večer nebo v neděli. Stojí to za to, je to zážitek z televizního hlediska."

Jenže léta plynou. "Samozřejmě už tolik času zase nemá, na druhou stranu nám nemusí nic dokazovat. Zuzana nám připravila spoustu krásných zážitků v posledních osmi letech. Vyhrála dvakrát mistrovství světa, má medaili z olympijských her. Který atlet má u nás takové výsledky? Ona bych chtěla ještě něco dokázat, neloučit se takhle," vysvětluje Záruba.

Otázník visí nad další budoucností Pavla Masláka, který přiznal, že už mu čtvrtka nepřináší takovou radost jako dříve. "Se Šárkou Kašpárkovou, Lídou Formanovou a Michalem Dusíkem jsme se o tom včera bavili. Otázka je, k čemu se přimknout. Jít do ještš kratšího sprintu, dvoustovka, to si nejsem jistý. Ale můj názor není podpořen pohledem zákulisí. Bylo by škoda Pavla z atletiky úplně ztratit. Nechci mu radit. Ať to dělá dobře, ať ho atletika baví a tím to bude bavit i nás," říká průvodce atletickým studiem z Berlína.

Do této role se vrátil po roce, kdy s Kašpárkovou a Formanovou provázeli studiem mistrovství světa v Londýně. "Diváci to asi chápou tak, jako já, že to je vlastně záskok. Já jsem tedy na rozdíl od hokeje v atletice skutečně závodil. K atletice mám opravdu blízký vztah. Trenéři, kteří mě vedli, Zdeněk Horáček a Ivan Skácel mi dali strašně moc, i do života, nejen do atletiky a do sportování. Bohužel ze zdravotních důvodů jsem toho musel nechat. Ta pauza mezi tímhle a atletickou minulostí je opravdu hodně dlouhá. Ale tohle beru jako záskok," tvrdí Záruba.

Záskok, nicméně logický, jelikož Záruba tradičně provází i olympijskými studii. "Je to tak, protože druhý týden olympijského programu je hodně vázaný na atletiku. Spolupráce s Lídou a Šárkou je vynikající stejně jako loni. Je otázka, jestli se ještě k takovému dalšímu programu dostaneme, protože další šampionáty, mistrovství světa konkrétně, jsou v destinacích, kde to asi úplně nepůjde. Důležité je to, že kamera České televize vytažená z přenosového vozu, nabízí pokusy, doběhy českých závodníků, takže čeští fanoušci vidí o 80 procent víc detailů našich závodníků, než je v mezinárodním signálu."

Mistrovství Evropy je jednou z největších operací České televize v tomto roce. Přenosově nabitý ale bude i ten příští. "Máme tam hokejové mistrovství světa v Bratislavě a Košicích, to bude bezpochyby velká událost. MS v atletice je otázka, jak ho budeme zpracovávat s ohledem na český posun z Dauhá. On tedy není tak výrazný, ale nějaký tam je. Ale s přenosovým vozem tam asi nedorazíme," směje se Záruba.

Olympijský stadion v Berlíně
zdroj: DPA autor: Sven Hoppe

"Budeme přemýšlet, jak to udělat. Není to věc, která by byla úplně zadarmo, a bez finanční spolupráce Českého atletického svazu bychom tady tento program v takové šíři nemohli mít. Ale už na podzim toho máme dost. Mistrovství světa ve florbalu, seriál parkurového skákání z O2 areny, zápasy českých fotbalistů, hokej a program navázaný na národní tým pod vedením nového kouče Miloše Říhy," vyjmenovává.

Teď ale ČT sport ještě stále žije ME v atletice. Zárubu nejvíce zaujal výkon dvaadvacetiletého Nora Karstena Warholma. "Běh na 400 metrů překážek, úžasný souboj o titul mistra Evropy, o ten první, který plánuje. On ho chce ještě na hladké čtvrtce, tam to bude mít ještě těžší. Kombinace těchto dvou disciplín je skutečně unikátní a jsem zvědav, zda na ME v téhle konkurenci dokáže obstát. Všechny závěry byly krásné. Z českého pohledu nejlíp vícebojaři Jan Doležal a Kateřina Cachová, to byl krásný zážitek."

Velkou víru pak vkládá do výkonů Drahotové a Vrabcové Nývltové. "Těmto dvěma vytrvalkyním strašně věřím. Vrabcová mě loni v Londýně dohnala téměř k bezmeznému obdivu, co předvedla v maratonu v souboji s nejlepšími závodnicemi světa, to bylo úžasné. Otázka je, zda to dokáže zopakovat. Pokud ano, máme se na co těšit," říká Záruba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články