Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Vrabcová Nývltová po bronzovém maratonu: Takový čas nikdo nečekal

V závěru bronzového maratonu si Eva Vrabcová Nývltová hlídala každý krok. Kousek za sebou cítila Bělorusku Marynu Damancevičovou, která na čtvrtém místě ztrácela na vedoucí trojici jen pár sekund. Třetí pozici ale bývalá lyžařka s přehledem uhájila a radovala se ze životního úspěchu, který ozdobila českým rekordem 2:26:31.

Vrabcová Nývltová v cíli berlínského maratonu
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

V každém ze čtyř okruhů měla část, kde se jí neběželo dobře. "Protože to bylo z kopce a holky přece jen tu rychlost mají trošičku větší. Takže jak se zrychlovalo, tam to bolelo a byla jsem připravená, že si na to musím dát pozor. A pak ten závěr hodně bolel," řekla dvaatřicetiletá běžkyně.

Na 35. kilometru už byla v čele závodu jen tříčlenná skupina včetně české reprezentantky a Damancevičová postupně ztrácela, ale Vrabcová si medailí jistá nebyla. "Snažila jsem se vůbec si to nepřipouštět, protože minuta na posledních třech kilometrech se dá ztratit strašně snadno a ona byla kousek. Takže jsem věděla, že nic není rozhodnutého. Navíc jsem věděla, že ona má vždycky druhou část kola rychlejší," popisovala. Nakonec Bělorusce v závěru výrazně utekla, v cíli ji nechala za sebou o více než minutu.

Když probíhala cílovou branou, nevěřila vlastním očím. Svítil na ní čas, který byl o více než tři minuty lepší než její osobní rekord a navíc překonala 23 let starý český rekord Aleny Peterkové. "Já chtěla v závodě odvést co nejlepší výkon a co bylo v mých silách, ale tohle nečekal asi nikdo," poznamenala. Prolétlo jí hlavou, že to snad není možné. "To opravdu byly takové emoce, že to ani nedokážu popsat. Navíc tady mám maminku, takže trošku byly slzičky," svěřila se.

V úvodu závodu ani nezaregistrovala, že nakonec vítězné Bělorusce Volze Mazuronakové silně tekla krev z nosu. "Viděla jsem, že se něco děje a že jí podávají nějaký kapičky, tak jsem si tak spíš říkala: 'Ty jo, kam až to ti Bělorusové dotáhnou, že už je to trošku moc.' Protože jsem právě nevěděla, že se jí něco stalo," popisovala.

Dlouho byla i ve hře o zlato, ale na posledních dvou kilometrech jí Mazuronaková a Francouzka Clémence Calvinová o pár sekund utekly. "Běloruska začala trošku nastupovat, já ji ještě zachytila, ale to její tempo jsem nevydržela, naopak jsem zpomalovala. Francouzka, která běhá výborně desítku, měla závěr excelentní a já na to neměla," komentovala kritické chvíle Vrabcová.

Užívala si českou vlajku kolem ramen a za několik desítek minut už měla na krku i první velkou seniorskou medaili. Cenné kovy sbírala jen jako juniorka ještě na běžkách, naposledy na juniorském mistrovství světa v roce 2006.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články