Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Vrabcová Nývltová navázala na Zátopka. Slaví bronz z maratonu v národním rekordu

Eva Vrabcová Nývltová vybojovala v poslední den na atletickém mistrovství Evropy v Berlíně bronz a získala medaili v maratonu od zlata legendárního Emila Zátopka na letních olympijských hrách v Helsinkách před 66 lety. Bývalá lyžařka zaznamenala svůj nejlepší výsledek v běžecké kariéře a doběhla v osobním a národním rekordu 2:26:31. Zvítězila získala Běloruska Volha Mazuronaková. Maraton mužů vyhrál Belgičan Koen Naert v čase 2:09:51 o více než půldruhé minuty před Švýcarem Abrahamem.

Eva Vrabcová Nývltová slaví bronz z maratonu na ME
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Dvaatřicetiletá Vrabcová Nývltová se postarala o první evropskou medaili v maratonu v historii české atletiky. Doběhla si pro ni s přehledem, jelikož od čtvrté Bělorusky Maryny Damancevičové ji dělila minuta a 13 sekund. 

"Koukala jsem na prvních deset nebo patnáct kilometrů, tam to bylo dost pomalé. Když jsem si to pak počítala, říkám: 'Ještě půl hodiny, to ještě musím vydržet.' Přepočítávala jsem si to na 2:30 a říkala si, že když by to bylo pod, tak by to bylo dobré. Vycházelo mi, že by to něco mohlo být, ale že to bude až takhle rychlé, to mě teda nenapadlo," prohlásila po závodě.

Vrabcová Nývltová se držela v devítičlenné skupině, v níž tempo dlouho udávala Švýcarka Martina Strählová, mistryně světa v běhu do vrchu. Po dvou třetinách trati vyrazila dopředu největší favoritka Mazuronaková, pátá na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde jako jediná dlouho držela krok s Afričankami.

Berlínskými ulicemi běžela se zakrváceným dresem a několik kilometrů i s tampony v nose, z něhož se jí spustila krev, ale ani to ji nezastavilo. Česká běžkyně však na 24. kilometru reagovala na nástup Bělorusky a stáhla ji.

V závěrečné třetině trati dlouhé 42,195 kilometrů se Vrabcová Nývltová utrhla společně s Mazuronakovou a Francouzkou Clémence Calvinovou. V závěru rodačka z Trutnova už nejlepší dvojici nestačila, ale nakonec zaostala za stříbrnou Calvinovou o pouhé tři sekundy. 

Vrabcová Nývltová vyrazila na trať s vizitkou druhé nejlepší Evropanky z loňského mistrovství světa v Londýně, kde ji porazila jen domácí Charlotte Purdueová, ta závod v Berlíně pro zranění už po čtvrtině trati vzdala. Ve startovním poli bylo ale hned deset závodnic s lepším osobním rekordem, než byl loňský čas české běžkyně, která letos nejdelší trať ještě neběžela, takže její forma byla pro soupeřky velkou neznámou.

V Berlíně však Vrabcová Nývltová absolvovala svůj životní závod, z osobního rekordu z loňska z New Yorku ubrala více než tři minuty a zlepšila 23 let starý český rekord Aleny Peterkové o 29 sekund.

Naert získal pro Belgii druhé maratonské zlato v historii

Osmadvacetiletý Naert, jehož největším úspěchem dosud bylo sedmé místo v maratonu v Berlíně v roce 2015, se dlouho držel v závětří. Až v posledním okruhu vyrazil dopředu a všem soupeřům se nezadržitelně vzdaloval. Poprvé v životě se dostal pod dvě hodiny a deset minut. Pro Belgii získal na ME druhé maratonské zlato v historii, to první bral Karel Lismont v roce 1971 v Helsinkách.

Švýcar Abraham oslavil dnešní 36. narozeniny stříbrem. Rodák z Eritreje triumfoval před dvěma lety v Amsterodamu, ale tam se běžel jen půlmaraton. Dnes dlouho udával tempo, ale když nastoupil Naert, ani on neměl šanci. Ital s marockými kořeny Yassine Rachik si doběhl pro bronz.

Lídrem letošních evropských tabulek je Brit Mo Farah, čtyřnásobný olympijský vítěz z dráhy, ale ten šampionát v Berlíně vynechal. Premiéru chystá až za rok na mistrovství světa v Dauhá. Evropský rekordman Nor Sondre Moen už v polovině trati začal ztrácet a nakonec vzdal.

Maraton:

Ženy:

1. Mazuronaková (Běl.) 2:26:22, 2. Calvinová (Fr.) 2:26:28, 3. Vrabcová Nývltová (ČR) 2:26:31 - český rekord, 4. Damancevičová 2:27:44, 5. Ivanovová (obě Běl.) 2:27:49, 6. Dossenaová (It.) 2:27:53.

Muži:

1. Naert (Belg.) 2:09:51, 2. Abraham (Švýc.) 2:11:24, 3. Rachik (It.) 2:12:09, 4. Guerra (Šp.) 2:12:22, 5. Ghebrehiwet Faniel (It.) 2:12:43, 6. Espaňa (Šp.) 2:12:58.

Úplný program závěrečného dne ME v atletice:

Večerní program:

19:10 tyč muži - finále, 19:30 4x100 m ženy - rozběhy (ČR), 19:30 kladivo ženy - finále, 19:50 4x100 m muži - rozběhy (ČR), 20:05 trojskok muži - finále, 20:15 3000 m př. ženy - finále, 20:35 1500 m ženy - finále (Vrzalová, Mezuliáníková), 20:55 5000 m ženy - finále, 21:20 4x100 m ženy - finále, 21:35 4x100 m muži - finále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články