Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Staněk nechce na MČR příliš riskovat. Šetřím to na Berlín a tam už půjdu naplno, říká koulař

Koulař Tomáš Staněk, který se od začátku sezony potýká se zdravotními problémy, nebude ani na víkendovém mistrovství republiky házet úplně naplno. Klíčové je pro něj vítězství. Riskovat chce až na srpnovém mistrovství Evropy v Berlíně, jež pro něj bude vrcholem sezony.

Koulař Tomáš Staněk
zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Český rekordman měl potíže s tříslem, které se nyní přesunuly spíše do břicha. Počítá s tím, že nebude házet bez bolesti. "Učím se s tím pracovat. Nesmím to přetěžovat, aby to bylo v dobrém rozpoložení. Vypadá to, že se mi to daří. I na soustředění jsem mohl házet a docela to šlo," řekl.

S větší či menší intenzitou ho to bolí pořád. "Nechtěl jsem žádný závod extrémně hecovat, abych si to nepoškodil víc. Šetřím to na Berlín a tam už půjdu naplno. I kdyby se s tím něco stalo, což by podle doktorů nemělo, tak je to Evropa a bojuje se tam letos o nejvíc," uvedl bronzový medailista z letošního halového mistrovství světa v Birminghamu.

V zájmu úspěchu na ME se bude šetřit na republikovém mistrovství, které se koná týden před kontinentálním šampionátem. "To tělo, jak jde do formy, tak je hrozně křehké," poznamenal. Nehodlá absolvovat všechny pokusy. "Jestli budu v pohodě s tím břichem a nebude mě to bolet, tak půjdu takovou modifikaci kvalifikace. Že půjdu třeba první, třetí a pátý. Aby tam byly velké prodlevy, jako budou v té kvaldě," řekl.

Tréninkové ukazatele má výborné. V posilovně si udělal osobní rekord v dřepu a málem i v benčpresu. "Síla tam je a v tréninku to házení šlo taky celkem dobře, tak jsem spokojený. Teď je to taková ta silová prasečina, že vezmu kouli a zarvu ji silou. Ještě to není to vystřílený. Ale na tom jsme teď pracovali a myslím, že až si odpočinu, tak to bude ono. Že to bude síla i dynamika," popisoval.

Letošním výkonem 21,46 metru se řadí na čtvrté místo evropských tabulek. Před ním jsou Polák Michal Haratyk (22,08), Němec David Storl (21,62) a Rus Alexandr Lesnoj (21,58). Věří, že je na tom lépe než v Ostravě, kde při Zlaté tretře hodil letos nejdál. "Na mistrovství Evropy se bude házet určitě daleko a doufám, že já budu taky. Rád bych si tam udělal minimálně letošňák. O silné soupeře bude postaráno v podobě Haratyka a Storla, ti budou kousat," přemítal.

Kvalifikace ho čeká hned v pondělí večer. Nebude se odehrávat na stadionu, ale v sektoru před kostelem na náměstí Breitscheidplatz. "Myslím, že to bude lepší než na stadionu. Jsem rád, že je to hlavně večer. Že to nejsou takové ty ranní kvalifikace, kdy bych vstával ve čtyři v pět, přišel tam s oteklýma očima a vůbec nevěděl, co dělat. Bude to klasická mítinkovka a druhý den naostro," dodal Staněk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články