Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sedmibojařka Cachová uhájila v osmistovce šesté místo a má osobní rekord

Kateřina Cachová zvládla v sedmiboji na mistrovství Evropy v Berlíně i závěrečnou osmistovku a udržela výbornou šestou příčku. Zaběhla čas 2:14,91 minuty a součet 6400 bodů jí vynesl osobní rekord. Belgičanka Nafissatou Thiamová přidala ke zlatu z olympijských her a mistrovství světa i evropský titul se ziskem 6816 bodů.

Kateřina Cachová v dálce
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Cachová pokračovala i druhý den ve výkonech nad úrovní svých letošních maxim. V dálce druhým perfektně trefeným pokusem si připsala 636 cm, jen čtyři centimetry za deset let starým osobním rekordem, a v té chvíli byla pátá. I v oštěpu si hodem dlouhým 44,64 m zlepšila o více než dva metry nejlepší letošní výkon, přesto ji obhájkyně titulu Anouk Vetterová z Nizozemska odsunula na šestou příčku.

V závěrečné osmistovce Cachové v závěru došly síly, i tak svůj osobní rekord v sedmiboji vylepšila o 72 bodů. Zkusila to rozběhnout na čas potřebný k zisku 6460 bodů, což je hodnota českého rekordu Elišky Klučinové. "Běžela jsem za těma holkama, že to chci zkusit, ale na čtvrtce byly první holky v čase, kdy jsem měla být já, tak jsem tušila, že to nestihnu. Ale pořád jsem se snažila o co nejvíc bodů, protože jsem věděla, že Vetterová přede mnou má osmistovku pomalejší, tak že bych ji mohla zkusit říznout, ale nepovedlo se," řekla Cachová.

Thiamová měla v letošních tabulkách před největšími soupeřkami náskok více než 250 bodů, přesto o jejím vítězství dlouho nebylo rozhodnuto. Šampionát ji nezastihl v optimální formě a ve většině disciplín byla horší než při mítinku v rakouském Götzisu. To platí i o výšce, kde by s osobním rekordem 201 centimetrů mohla bojovat o medaili se specialistkami, ale ve čtvrtek zůstala o deset centimetrů níž.

Osobní rekord si ovšem vylepšila v kouli a rozhodující útok na zlato udělala ve své další parádní disciplíně – hodu oštěpem, v němž je i belgickou rekordmankou. Za hod dlouhý 57,91 metru získala o tři sta bodů více než do té doby vedoucí britská halová mistryně světa Katarina Johnsonová-Thompsonová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články