Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Hodboď zcela překvapil na osmistovce a poběží finále. A zabojuju o medaili, plánuje

Kdyby vyšlo semifinále, bylo by to nadmíru skvělé. Tak nějak uvažoval trenér Josef Vedra, když připravoval svého svěřence Lukáše Hodbodě na osmistovku mistrovství Evropy. Ale třeba viděl ještě dál. A konalo se překvapení, a to doslova veliké. Dvaadvacetiletý Hodboď totiž při své premiéře na evropském šampionátu vybojoval rovnou finále. "Nemůžu tomu vůbec uvěřit, je to neskutečný," hláskoval při výdeších na olympijském stadionu v Berlíně a do toho se usmíval. Finále závodu na 800 metrů se poběží od 20:30, živě ho odvysílá ČT sport a web ctsport.cz. Start chodeckého závodu žen na 20 km, jenž byl původně na programu od 9:05, byl odložen na 10:55 kvůli plynu unikajícímu podél trati.

Lukáš Hodboď (druhý zleva) na ME v atletice
zdroj: ČTK/AP

Hodboď překvapil už svým postupem z pátečního rozběhu, ve kterém si vylepšil osobní rekord o 48 setin. Do semifinále šel s vědomím znalostí ze startovní listiny, že soupeři se zvučnými jmény běhají klidně i o dvě vteřiny rychleji.

Hodboď mohl každopádně uplatnit rychlost bývalého čtvrtkaře a časem 1:46,57 o tři setiny nakonec proklouzl mezi elitní osmičku. Vyhrál Polák Adam Kszczot. "Rozběhnuté to bylo myslím ideálně," prohlásil český závodník, za nímž skončil letos nejrychlejší Evropan Španěl Saúl Ordóněz.

Je nám líto, video expirovalo.
Věděl jsem, že jsem dobře připravený, řekl Hodboď po postupu do finále

"Nikdo mi ve finiši nepřekážel, jako včera. Mohl jsem běžet a dal jsem do toho všechno," dodal Hodboď, který chtěl jít podle svých slov dopředu hned. "Nic neponechat náhodě, abych byl ve finiši na dobré pozici a mohl útočit na přímá postupová místa."

Dopředu ho hnal velmi slušné zaplněný olympijský stadion, kam přišly desítky tisíc lidí. "Nechtěl jsem je zklamat, věděl jsem, že se jich hodně dívá," uvedl Hodboď a doplnil, že jej nabudila i atmosféra. "Oproti rozběhu..."

Sport
zdroj: ČT4

Na půlku se musí podle Hodbodě pokaždé jít s cílem jednoznačně vyhrát. "A já jsem do toho tak šel. Doufal jsem v to. Viděl jsem, že jsem běžel rychleji ten první běh, ale vůbec jsem to nevzdával a do posledních metrů jsem šel naplno, aby z toho byl dobrý čas, i kdyby tam ten postup nebyl," vysvětloval.

Teď má před sebou medailovou metu. Nesplnitelné? Takové slovo podle svého výrazu i vyjadřování půlkař Sokola Hradce Králové nezná. "Určitě budu bojovat o medaile a nepůjdu do toho finále s tím, že bych to šel zabalit nebo se jen zúčastnit. Půjdu do toho a uvidíme," prohlásil s tím, že v semifinále zjistil, že má na to běžet s velkými závodníky.

"Uvidíme, jak to bude zítra rozběhlé. A taky jak se poperu s tím, že je to třetí rychlý závod během tří dnů, protože to jsem nikdy nešel," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články