Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Další stříbro pro Česko, vybojovala ho chodkyně Drahotová

Anežka Drahotová dokázala rozšířit doposud skromnou českou medailovou sbírku, když si v závodě na 20 km došla pro stříbro a ještě tak vylepšia svou bronzovou pozici z posledního kontinentálního šampionátu. Česká chodkyně nestačila pouze na španělskou závodnici Máriu Perezovou, která navázala na triumf svého reprezentačního kolegy Álvaro Martína v klání mužů. 

Nejlepší trio chodkyň z berlínského šampionátu
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Start závodu žen byl kvůli úniku plynu téměř o dvě hodiny odložen. Chodkyně tak musely v závěrečné přípravě improvizovat a na kilometrový okruh vyrazily nezvykle společně s muži. "Byl to trochu šok. Vstávala jsem docela brzo a počítala s tím, že půjdeme rovnou na start. Pak jsem byla ráda, že určili hodinu do startu a že s tím můžu počítat. Že se nemusím dál rozcvičovat. Nemyslím si, že by to ovlivnilo závod, ta atmosféra byla opravdu neuvěřitelná," popisovala Drahotová.

Drahotovou komplikace nijak nepoznamenaly, na trati udávala tempo, a dokonce několikrát vedla. Po bronzu, který získala jako devatenáctiletá v roce 2014 v Curychu, vystoupala ještě o jeden stupínek výše.

Rodačka z Rumburku v této sezoně definitivně překonala vleklé zdravotní problémy a květnový čas z Číny 1:28:40 ji zařadil mezi favoritky. Jedna velká soupeřka jí navíc odpadla ještě před startem, když Španělka Júlia Takácsová dala přednost padesátce, kde získala bronz.

Česká chodkyně, nejvyšší v celém třicetičlenném poli, od začátku diktovala tempo. Už na pátém kilometru se pokusila o trhák, ale pronásledovatelky ji rychle dostihly. Po ní se hlavní skupině vzdálila Živile Vaiciukevičiuteová z Litvy, ale ani její únik neměl dlouhého trvání.

Drahotová znovu vyrazila na dvanáctém kilometru a krok s ní udržela jen Italka Antonella Palmisanová, bronzová z loňského mistrovství světa v Londýně. V okamžiku, kdy muži míjeli chodkyně s náskokem jednoho okruhu, unikla Drahotová i Italce. Další italská favoritka Eleonora Giorgiová po dvou napomínáních výrazně zpomalila.

Pět kilometrů před cílem však zezadu přilétla do té doby nenápadná Španělka María Pérezová, která překonala drobnou krizi a šla do čela. Jejímu tempu ani česká chodkyně neodolala, ale druhé místo před Italkou Palmisanovou bezpečně uhájila. Drahotová v cíli vylepšila svůj letošní nejlepší čas o více než půldruhé minuty na 1:27:03. Pérezová vytvořila nový rekord šampionátu - 1:26:36

Na mužské dvacítce neobhájil evropský titul Miguel Ángel López, ale Španěly to mrzet nemuselo. Brali dvě nejcennější medaile, protože za Martínem přišel Diego García Carrera. Bronz vybojoval Vasilij Mizinov, jediný z ruských chodců, jemuž IAAF monitorující ruský doping umožnila start.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

Finále:

Muži:

20 km chůze: 1. Martín 1:20:42, 2. García (oba Šp.) 1:20:48, 3. Mizinov (Rus.) 1:20:50, 4. Stano (It.) 1:20:51, 5. Brembach (Něm.) 1:21:25, 6. López (Šp.) 1:21:27

Ženy:

20 km chůze: 1. Pérezová (Šp.) 1:26:36, 2. Drahotová (ČR) 1:27:03, 3. Palmisanová (It.) 1:27:30, 4. Virbalyteová 1:27:59, 5. Vaiciukevičiuteová (obě Lit.) 1:28:07, 6. Garcíaová (Šp.) 1:28:15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články