Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MČR si nenechá ujít téměř celá atletická špička. Ve hře jsou tituly i limity

Praha - Až na pár výjimek kompletní česká špička by se o víkendu měla představit na mistrovství republiky v atletice na nově vybudovaném plzeňském stadionu ve Skvrňanech. Závod je rovněž velkou příležitostí k plnění limitů na srpnové mistrovství světa v Pekingu.

Sport
zdroj: ČT4
Je nám líto, video expirovalo.
MČR ozdobí souboj tyčkařů i tyčkařek

Šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák má v diáři již 23 jmen atletů, kteří mají jistou účast na světovém šampionátu v Číně. "Což je potěšitelné číslo, ale já doufám, že další atleti o víkendu přibudou," řekl a zmínil se například o překážkáři Petru Svobodovi, který se vrací po dlouhodobém zranění.

Chybět budou Holuša, Veselý či Prášil

Jako jediný dal před domácím šampionátem přednost tréninku mílař Jakub Holuša, který odjel na soustředění do Itálie. Chybět budou také oštěpař Vítězslav Veselý, jenž si dává dohromady bolavé tříslo, a koulař Ladislav Prášil, který je rovněž po zranění, má za sebou pouze tři vrhačské tréninky a chce se rovněž raději připravovat.

Někteří atleti z české špičky nastoupí do doplňkových disciplín. Zuzana Hejnová poběží nejspíš závod na 400 metrů bez překážek, osmistovkařka Lenka Masná má na programu stejný závod. Čtyřstovkař Pavel Maslák nastoupí na poloviční trati, naopak Denisa Rosolová se chystá na svou hlavní trať 400 metrů překážek.

"Počítám, že to o víkendu v Plzni nebude jen o titulech, ale také o výkonech," uvedl Dvořák, který se soustředí i na výkony mladých atletů, neboť v pondělí se uzavírá nominace na mistrovství Evropy do 22 let a na mistrovství světa do 17 let.

Padne znovu rekord v tyčce

Na šampionát se chystá i tyčkař Jan Kudlička, jenž se už několik let snaží o český rekord. Ten mu ale ve středu v Baku vyfoukl tréninkový kolega Michal Balner. "V roce 2013 jsem na to útočil snad desetkrát," vzpomínal Kudlička. "Letos jsem byl na začátku sezony unavený, ale už se to lepší a je velká šance ho ještě vylepšit," prohlásil tyčkař.

Motivaci má prý teď větší než kdykoliv jindy. "Je velká pravděpodobnost, že ten český rekord dlouho nezůstane," řekl. Důležité podle něj bude až MS. "Pokud člověk pomýšlí na nejvyšší mety, nejen na finále, ale i na medaile, výkon 580 stačit nebude," upozornil Kudlička. "V Pekingu jsou na stadionu dobré podmínky, a pokud chce na cenný kov člověk pomýšlet, musí skočit 590," prohlásil.

Na stadion se těší také plzeňská rodačka Jiřina Ptáčníková, která loni na závěr sezony skočila v novém stánku český rekord v tyči 476 centimetrů. "Tak snad se mi bude dařit i tentokrát. Už jsem si sektor vyzkoušela ve středu na tréninku, zaskákala jsem dobře, takže se těším," řekla Ptáčníková.

Program šampionátu na stadionu s kapacitou 4000 lidí začíná po oba dny v 11 hodin kladivářskými závody, hlavní program se rozjede vždy ve 13 hodin. První den vyvrcholí před devatenáctou hodinou, v neděli se šampionát uzavře po sedmnácté hodině.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články