Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

McLaughlinová září na překážkách, Duplantis nad tyčí. Oba jsou nejlepšími světovými atlety

Vítězi hlasování o nejlepší světové atlety se stali překážkářka Sydney McLaughlinová a tyčkař Armand Duplantis. Američanka letos znovu posunula světový rekord na trati 400 metrů překážek a anketu vyhrála poprvé, Duplantis navázal na svůj úspěch z roku 2020. 

McLaughlinová vlastní historické maximum z loňské vítězné olympiády v Tokiu vylepšila dvakrát. Na národním šampionátu zaběhla 400 metrů překážek za 51,41 a na mistrovství světa ještě ubrala nevídaných 73 setin na 50,68. Vedle tohoto individuálního zlata pak ještě pomohla ke světovému titulu čtvrtkařské štafetě. Díky tomu v užším výběru předčila i jiné světové rekordmanky Yulimar Rojasovou a Tobi Amusanovou a navázala na úspěch jiné americké překážkářky Dalilah Muhammadové, která byla nejlepší atletkou světa roku 2019.

Třiadvacetiletá McLaughlinová prožila životní rok. "Letos jsem splnila všechny své cíle. Nemohlo to být lepší a byla jsem velmi vděčná, že jsem dokázala předvést takový výkon před domácím publikem," uvedla v tiskové zprávě Světové atletiky.

Hned třikrát posunul vlastní rekordní výkon tyčkařský fenomén Duplantis, který se zastavil až na 621 centimetrech. Získal světový titul v hale i venku, vyhrál mistrovství Evropy i Diamantovou ligu. Díky tomu je podruhé nejlepším atletem světa, zopakoval úspěch z "koronavirového" roku 2020.

Zatímco o titul nejlepšího atleta Evropy se letos dělil s norským běžcem Jakobem Ingebrigtsenem, globální ocenění získal samostatně. Za celý rok 2022 prohrál jen v jednom z devatenácti závodů, třiadvacetkrát překonal šestimetrovou hranici.

"Na začátku roku jsem měl od sebe opravdu velká očekávání a fakt velké cíle. Chtěl jsem vyhrát halové mistrovství světa, mistrovství světa venku, Evropu, finále Diamantové ligy a několikrát překonat světový rekord. Dokázal jsem to a jako třešnička na dortu se mi povedlo překonat světový rekord v tu pravou chvíli, na halovém i venkovním mistrovství světa. Nemůžu si stěžovat," řekl třiadvacetiletý americký rodák ve švédských barvách.

Sprinter Erriyon Knighton jako první atlet získal podruhé cenu pro vycházející hvězdu. Osmnáctiletý Američan dvakrát překonal juniorský světový rekord na 200 metrů a získal bronz na MS dospělých. Stal se nejmladším medailistou v individuálním sprinterském závodě v historii MS.

Ženskou vycházející hvězdou byla zvolena stejně stará srbská oštěpařka Adriana Vilagosová. Obhájila světový titul na juniorském MS v Cali, které pro ni bylo vrcholem sezony. V srpnu pak na evropském šampionátu dospělých získala stříbro před světovou rekordmankou Barborou Špotákovou.

"Přijela jsem na mistrovství Evropy bez velkých ambicí a je pořád neuvěřitelné, že to šlo tak dobře. Skončila jsem v tak těžké soutěži před legendami jako Barbora Špotáková," řekla ve videu na sociálních sítích Světové atletiky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články