Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Mayer přijel na ostrov Réunion s jasným cílem: Chci splnit limit na Tokio, ať mám klid

Světový rekordman Kévin Mayer přijel na Réunion, aby si v desetiboji zajistil účast na olympijských hrách v Tokiu. K tomu potřebuje nasbírat alespoň 8350 bodů, což je limit Světové atletiky. Osmadvacetiletý Francouz bude v pátek a v sobotu závodit na domácí půdě, ale místo Evropy na ostrově v Indickém oceánu, kde leží tento zámořský departement Francie.

Mayer by měl v Tokiu obhajovat stříbro z Ria. Od olympijského úspěchu v roce 2016 ale dokončil jen dva desetiboje - vyhrál na mistrovství světa v Londýně 2017 a na mítinku v Talence 2018, kde vylepšil světový rekord na 9126 bodů. Z mistrovství světa v Dauhá 2019 musel pro zranění odstoupit v průběhu tyčky.

Letos podobně jako ostatní atleti závodil jen sporadicky. Na Réunionu, kde s předstihem začne vícebojařská challenge 2021, by chtěl získat jistotu. "Nemohu se dočkat, až se vrátím na dráhu, abych prodal všechno, na čem jsem letos pracoval, a splnil olympijský limit. Když to dokážu, nebudu pod takovým tlakem a budu moci v klidu dokončit přípravu na Tokio," uvedl na webu mezinárodní federace.

Ambice na olympijský limit má i řada ostatních závodníků, na startovní listině je vedle Mayera dalších osm desetibojařů s osobním rekordem přes 8000 bodů. Pokud na potřebný výkon nedosáhnou, mohou si alespoň vylepšit pozici ve světovém žebříčku.

Na svou čtvrtou olympiádu se bude chtít probojovat dvojnásobný halový vicemistr světa Oleksij Kasjanov. Pětatřicetiletý Ukrajinec se k tomu ale bude muset přiblížit osobnímu rekordu 8479 bodů.

V sedmiboji bude na Réunionu závodit jeho manželka Ganna Kasjanovová, která pod dívčím jménem Melnyčenková získala světový titul v roce 2013. Sedmatřicetiletá vícebojařka v srpnu na domácím mistrovství absolvovala první sedmiboj po porodu v březnu 2018. Favoritkami ale budou spíše Evelyn Aguilarová z Kolumbie a Švýcarka Géraldine Ruckstuhlová. Olympijský limit pro sedmibojařky WA stanovila na 6420 bodů.

Závodů na Réunionu se zúčastní také úřadující mistryně světa Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová, ale ta nastoupí jen do některých disciplín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články