Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Mayer je pro odklad olympiády. Ale ne zrušení, říká desetibojař

Kévin Mayer by byl pro odložení olympijských her v Tokiu. Desetibojařský rekordman si nemyslí, že by se do července situace kolem koronaviru dostatečně uklidnila. Sám se navíc teprve musí na olympiádu kvalifikovat, zatím nemá splněná požadovaná kritéria.

Kévin Mayer
zdroj: Reuters

"Opravdu bych byl rád, aby olympijské hry odložili, ale nerušili je," řekl v rozhovoru pro francouzský list L'Equipe. "Nemám nezbytné zdravotnické informace a znalosti, ale jsem velmi matematicky založený a podle grafů, které jsem měl možnost vidět, pandemie ještě zdaleka nedosáhla vrcholu a nevidím možnost, jak by mohla být do července úplně pryč," argumentoval proti představě MOV a organizátorů, že by Hry mohly začít v řádném termínu.

Osmadvacetiletý Mayer ještě nemá účast OH zajištěnou. Loni mimo jiné vinou odstoupení z MS kvůli zranění nedokončil žádný desetiboj, takže nesplnil limit mezinárodní federace 8350 bodů. Ve své hlavní disciplíně vůbec nefiguruje ve světovém žebříčku, z nějž se atleti rovněž mohou kvalifikovat, protože nemá potřebné dva závody za posledních 18 měsíců.

V roce 2018 absolvoval kompletní desetiboj jen v Talence, kde výkonem 9126 bodů překonal světový rekord. I v jeho rodné Francii panují mimořádná opatření, která mu znesnadňují trénink. Navíc není jasné, kdy atletická sezona začne.

"Moje aktuální zásada je: Trénuju, jak nejlépe dokážu, i když před sebou nemám žádný závod. A budu rád, když nějaký přijde. Ale nechci si dělat falešné naděje směrem k olympiádě," uvedl. Vzhledem k šíření koronaviru na závody ani nemá náladu.

"Sportovní podniky jsou enormně cenné, když je všechno v pohodě, ale tváří v tvář pandemii už tomu tak není. Lidé nemají takový elán. Já ho v každém případě tedy rozhodně nemám," dodal. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články