Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Maslák, Vrzalová nebo Staněk. Na halové ME do Skotska pojede 21 českých atletů

Sečteno podtrženo. Na halovém mistrovství Evropy v Glasgow bude Českou republiku reprezentovat jednadvacet atletů. S největšími šancemi odletí příští týden do Skotska čtvrtkař Pavel Maslák nebo mílařka Simona Vrzalová. Fit už je i Tomáš Staněk. Čtvrtkařka Zuzana Hejnová stříbro z Bělehradu obhajovat nebude. V nominaci je dvanáct mužů a devět žen. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Simona Vrzalová
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Kalkuloval jsem s vyšším počtem. Věřím, že se ale reprezentanti ukážou v dobrém světle. To, že jich není mnoho, bude doufám zúročeno jinak," uvedl šéftrenér Tomáš Dvořák.

Maslák má ve sbírce šest zlatých medailí z halových světových a evropských šampionátů a od roku 2013 se z velké akce nikdy nevracel jinak než jako vítěz. I letos patří na třetím místě evropských tabulek s časem 46,19 k favoritům, jen Nor Karsten Warholm je výrazně rychlejší.

Staněk má dokonce druhý nejlepší výkon 21,16, před ním je jen Němec David Storl, ale českého rekordmana v závěru přípravy přibrzdilo zranění, kvůli němuž vynechal mítink v Ostravě i republikový šampionát. Nad formou českého rekordmana, který před dvěma lety získal evropské stříbro a loni světový bronz, se vznáší otazník.

Dosáhne Vrzalová na životní úspěch?

V životní formě je ve svých třiceti letech mílařka Vrzalová, což v minulém týdnu dokumentovala zlepšením 28 let starého národního rekordu na patnáctistovce a i dvěma rychlými běhy na mistrovství republiky v rozpětí necelých devadesáti minut. V Evropě je časem 4:05,73 čtvrtá a v Glasgow může potrápit i velkou domácí favoritku Lauru Muirovou.

Hejnová, jejíž hlavní disciplínou jsou překážky, sice na hladké čtvrtce splnila kvalifikační limit, ale s časy nebyla příliš spokojená. I doma výrazně prohrávala s devatenáctiletou Ladou Vondrovou, a tak se rozhodla vrchol halové sezony vynechat a soustředit se na léto.

V Glasgow se pokusí překvapit dálkař Radek Juška, který před čtyřmi lety v Praze vybojoval stříbro. V letošní sezoně se mu zatím nedaří trefit do odrazu a po sérii přešlapů si účast zajistil na poslední chvíli jediným povedeným skokem 788 centimetrů. V konkurenci pěti dálkařů, kteří už letos předvedli osmimetrové skoky, má zatím k medaili daleko.

Vedle Masláka posílá česká atletika do Glasgow ještě další dva rychlé čtvrtkaře, Jan Tesař je v Evropě čtvrtý hned za českým rekordmanem a Vítovi Müllerovi patří jedenácté místo. O to víc mrzí, že Češi nemohou postavit štafetu, která na třech předchozích šampionátech sbírala bronzy. Pozvánku totiž dostalo jen šest zemí podle loňských letních tabulek, v nichž byli Češi sedmí. Účast v Glasgow jim unikla o 25 setin.

Nominace českých atletů na halové mistrovství Evropy v Glasgow:

Muži: Zdeněk Stromšík (60 m), Pavel Maslák, Jan Tesař, Vít Müller (všichni 400 m), Filip Šnejdr, Lukáš Hodboď (oba 800 m), Filip Sasínek, Jan Friš (oba 1500 m), Martin Heindl (výška), Radek Juška (dálka), Tomáš Staněk (koule), Jiří Sýkora (sedmiboj).

Ženy: Klára Seidlová (60 m), Lada Vondrová (400 m), Simona Vrzalová, Diana Mezuliáníková, Kristiina Mäki (všechny 1500 m), Michaela Hrubá (výška), Romana Maláčová, Amálie Švábíková (obě tyč), Eliška Klučinová (pětiboj).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články