Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Maslák: V paměti mi nezůstane zlatý šampionát, ale závod štěstí

Třetí zlatou medailí z halového mistrovství světa v řadě se Pavel Maslák zapsal do historie běhu na 400 metrů. Nikdo před ním to nedokázal. Po dvou jednoznačných triumfech však v Birminghamu slavil až po diskvalifikaci dvou soupeřů a více než hodinu po závodě, kdy byly zamítnuty jejich protesty a potvrzeno prvenství českého reprezentanta.

Finále běhu na 400 metrů v Birminghamu
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

"V paměti mi nezůstane zlatý šampionát, ale závod štěstí," hodnotil Maslák, který doběhl třetí v nejlepším výkonu sezony 45,47 sekundy.

Původní vítěz Španěl Óscar Husillos a druhý Luguelín Santos z Dominikánské republiky byli totiž diskvalifikováni za vyšlápnutí z dráhy podobně jako řada běžců před nimi. Rozhodčí nasadili v Birminghamu přísný metr a už v rozbězích diskvalifikovali mimo jiné všechny účastníky jednoho z nich včetně lídra letošních tabulek Bralona Taplina z Grenady.

"Nic podobného jsem nezažil. Ve finále i za celý šampionát. To už se v životě nebude opakovat," pokračoval český rekordman.

Trojnásobný evropský šampion nicméně litoval své finálové přemožitele, kteří zaběhli skvělé časy. Husillos by výkonem 44,92 sekundy dokonce překonal rekord mistrovství světa i evropský rekord reprezentanta NDR Thomase Schönlebeho 45,05 z roku 1988. "Když jsem uviděl Óscarův čas, úplně mě to vykolejilo," přiznal Maslák.

I když navázal na tituly ze Sopot 2014 a Portlandu 2016, jako vítěz si nepřipadal. "Mám radost, ale jsem trochu smutný z toho, že je diskvalifikovali, protože vím, že jsem ten závod běžel s nimi a neporazil je," konstatoval sedmadvacetiletý rodák z Havířova. "Vyšlápnutí z dráhy by je nezrychlilo o tolik. Óscar by běžel evropský rekord, což by bylo super. Doufám, že ho to nakopne pro další roky a ten čas zopakuje," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články