Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maratonský debutant Abshero sebral v Dubaji rekord Gebrselassiemu

Dubaj - Vítězem Dubajského maratonu se stal Etiopan Ayele Abshero, jenž zaběhl čtvrtý nejlepší čas všech dob 2:04:23. Stal se tak nejrychlejším debutantem na této trati v historii. Jednadvacetiletý vytrvalec zlepšil o půl minuty traťový rekord, který držel od roku 2008 jeho slavný krajan Haile Gebrselassie.

Haile Gebrselassie
zdroj: AP Photo autor: Tracy Brand

V závodě žen si zopakovala loňské prvenství Etiopanka Aselefech Mergiaová, která byla s časem 2:19:31 o více než tři minuty rychlejší než před rokem. Oba vítězové inkasovali 250.000 dolarů, nejvyšší prémii vyplácenou za triumf v maratonu. Abshero, jenž zaostal o 45 sekund, za světovým rekordem Keňana Patricka Makaua, si řekl o jedno ze tří míst v etiopské nominaci na olympijské hry a zároveň se pasoval do role jednoho z favoritů pro Londýn.

"Říkal jsem si, že bych mohl běžet pod 2:05, ale když běžíte maraton poprvé, je těžké něco plánovat. Nevíte, co přijde. Teď jsem etiopskou jedničkou a myslím, že bych na olympiádu mohl jet," prohlásil bývalý juniorský mistr světa v krosu. "I když to byl můj první maraton, věřil jsem si na dobrý výkon. Ale ten čas mě překvapil, je neuvěřitelný," řekl Abshero po závodě, dotovaném jedním milionem dolarů.

V historických tabulkách jsou před ním jen rekordman Makau, další Keňan Wilson Kipsang Kiprotich a Gebrselassie. Neuspěl favorizovaný Keňan Martin Lel. Trojnásobný vítěz maratonu v Londýně a dvojnásobný šampion z New Yorku neudržel tempo a doběhl na 35. místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články