Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Maratonské pokusy o olympijský limit pokračují. Stewartová se chystá na Prahu, Homoláč poběží o víkendu v Itálii

Běžet olympijský maraton chce několik českých vytrvalců. Moiře Stewartové se kvalifikovat těsně nepodařilo ve Švýcarsku, o druhý pokus chce závodit na konci května v Praze. Už tuto neděli čeká maraton Jiřího Homoláče, který si v Itálii potřebuje zlepšit osobní rekord o více než tři minuty.

Moira Stewartová
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Stewartová v sobotu na letišti Belp u Bernu debutovala na maratonské distanci ve třetím nejlepším čase tuzemské historie 2:29:39. Olympijský limit jí unikl o pouhých devět sekund. Pětadvacetiletá Češka doplatila mimo jiné na větrné počasí na otevřené trati. S trenérem Václavem Janouškem propočítali, že čas těsně nad limitem na Tokio zřejmě stačit nebude.

"Nejlépe se nám teď jeví možnost zkusit ho zaběhnout ještě na konci května při MČR v maratonu, i přesto, že jsem dva maratony běžet nechtěla. Do olympijského limitu stačí jen kousek a ráda bych to dotáhla do konce," uvedla Stewartová.

Republikový šampionát v maratonu by se měl uskutečnit 30. května v Praze v rámci závodu pro elitu, který plánuje společnost RunCzech. Svůj jediný pokus o maratonský limit zde plánuje Eva Vrabcová Nývltová, která se dostává do formy po mateřské pauze. Mezi muži chce požadovaný čas 2:11:30 v Praze zaběhnout Vít Pavlišta.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Jeho největší domácí konkurent Homoláč se o to pokusí už tuto neděli. "Poběžím Tuscany Camp Marathon nedaleko Sieny na pětikilometrovém okruhu okolo místního letiště. Na startu bude asi 200 běžců a běžkyň z celého světa. O limit se bude pokoušet část z nich, zbytek bude chtít běžet ještě rychleji," řekl serveru behej.com.

Potřebuje si vylepšit rok a půl starý osobní rekord 2:14:35 z Berlína 2019. Tradičně se na sezonu chystá v Keni, kde je letos už podeváté. Vzhledem k tamním koronavirovým omezením bude pro něj oříšek už jen dostat se na start do Itálie. "Musím těch pár dní vydržet zdravý, mít dva negativní PCR testy na covid a dostat se do lockdownovaného Nairobi pozemní cestou, protože vnitrostátní lety v Keni jsou aktuálně zrušeny," popisoval Homoláč.

Jednatřicetiletý vytrvalec by podle ukazatelů z tréninku mohl být v lepší formě než před Berlínem. Na kvalitní tréninky mu v Africe dělá sparingpartnera Estonec Roman Fosti. "De facto odběhal vše, aspoň to kvalitní, podle plánu mého trenéra Róberta Štefka. Běžíme spolu i v Sieně, tak si budeme moci i pomáhat, když jsme na sebe zvyklí z tréninku. Věřím, že oba kvalitní přípravu zúročíme," plánoval Homoláč.

Při závodě by měli být i oficiální vodiči na požadovaný výkon. "Takže se chytnu skupiny a budu se snažit v ní vydržet co nejdéle a v lepším případě pak zrychlit, nebo v tom horším co nejmíň zpomalit. Prostě dám do toho vše a nějak to dopadne," dodal český závodník.

Je nám líto, video expirovalo.
Stewartové těsně unikl maratonský limit na olympijské hry
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články