Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Maraton v Tegu ovládli Keňané, titul obhájil Kirui

Tegu (Korea) - Keňan Abel Kirui se stal v Tegu mistrem světa v maratonu v čase 2:07:38 a obhájil titul z Berlína. Druhý byl jeho krajan Vincent Kipruto (2:10:06), třetí místo obsadil o dalších 16 sekund zpět Feyisa Lilesa z Etiopie.

Vítěz maratonu Abel Kirui
zdroj: AP Photo autor: Anja Niedringhaus

Keňané na šampionátu v Koreji ovládli vytrvalecké tratě a získali už sedmé zlato, zatímco jejich největší konkurenti z Etiopie vybojovali v Tegu pouze jediný titul. 

Devětadvacetiletý Kirui vyhrál maraton s největším náskokem v historii mistrovství světa a má na svém kontě dva nejrychlejší časy na šampionátech. Před dvěma lety v Berlíně vytvořil rekord mistrovství 2:06:54.

V Tegu přitom málem neběžel, protože původně v nominaci nebyl. Šanci obhajovat titul dostal až poté, co jiní běžci start na šampionátu odřekli. "Bylo to moudré rozhodnutí, že si na mě vzpomněli," řekl s úsměvem Kirui, jenž pobavil po doběhu diváky krátkým tanečkem. "Bylo to spontánní, měl jsem velkou radost."

Přestože je dvojnásobným mistrem světa, ví, že účast na olympijských hrách v Londýně v příštím roce nemá jistou. "Doufám, že mám start automaticky zaručený, ale uvidíme, co řekne trenér," uvedl Kirui.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články