Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Maraton se v květnu v Praze nepoběží, půlmaraton zná nový termín

Kvůli pandemii koronaviru je odložen také pražský maraton, který se měl v české metropoli uskutečnit 3. května. Náhradní termín jediného maratonu v seriálu RunCzech bude upřesněn, ale měl by být na podzim. Pražský půlmaraton byl z 28. března definitivně přesunut na 6. září.

Pražský maraton 2019
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Vzhledem k aktuálnímu omezení volného pohybu osob a povinnosti nosit venku ochranu nosu a úst je i sama příprava na maraton komplikovaná. Elitní závod navíc do Prahy láká tisíce běžců ze zahraničí, což by rovněž nebylo možné a je otázkou, jak se opatření budou uvolňovat.

"Věříme, že v květnu bude situace lepší, avšak nyní je jistější zůstat doma nebo běhat sám krátké vzdálenosti v pomalém tempu. V cíli vás chceme přivítat s úsměvem na tváři a radostí v očích," vysvětlili pořadatelé.

Termínová listina se navíc zhušťuje. Na období po prázdninách totiž přeložili své závody organizátoři jarních maratonů včetně obřích podniků v Bostonu a v Londýně. Do podzimních měsíců, kdy lze doufat v uklidnění současné situace, se posouvá i řada domácích běžeckých závodů. Přibývají k těm, které tam už původně byly.

Seriál RunCzech už na podzim počítá s Grand Prix v Praze (5. září), půlmaratonem v Ústí nad Labem (19. září) a krosovým závodem Liberec Nature Run (4. října). Na stejný víkend k pražské Grand Prix zařadili organizátoři odložený půlmaraton v hlavním městě. "Odstartuje v neděli 6. září ráno. Čas a místo startu bude upřesněno," uvedli v tiskové zprávě.

Pro vytrvaleckou elitu může být pražský maraton šancí splnit limit na olympijské hry v Tokiu, jež se kvůli koronaviru uskuteční až v roce 2021. Útok na kritérium požadované mezinárodní federací v Praze plánoval Jiří Homoláč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články