Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Manuel a Järvinen: Sezona byla skvělá, ale prostoru ke zlepšení je spoustu

Budoucnost české atletiky vypadá skvěle. Stačí se podívat na výsledky čtvrtkařky Lurdes Glorie Manuel a desetibojaře Tomase Järvinena. Světoví juniorští šampioni o své letošní sezoně i plánech do budoucna mluvili pro ČT sport.

Lurdes Gloria Manuel ve finále opět vylepšila vlastní rekord
zdroj: Reuters autor: Manon Cruz

Peruánská Lima českým atletům přála. Se zlaty se z ní vrátili Lurdes Gloria Manuel, která vyhrála s výrazným náskokem 68 setin vteřiny, i Tomas Järvinen – mladý desetibojař překonal domácí rekord v juniorské kategorii a za tím světovým zaostal o pouhých deset bodů. Oba výsledky jsou velice slibným signálem pro budoucnost české atletiky.

"Posledních pár týdnů bylo náročných na to, vrátit se do normálního stavu, do školy, už je to v pohodě," usmívá se Järvinen, který dosáhl na 8425 bodů. "Moje sezona nebyla nijak speciální, ale celou dobu jsme mířili na Peru. Jel jsem tam víceméně bez jakéhokoliv stresu, spíš jsem si to tam jel užít," popisuje mladý atlet.

Nakonec chyběla jediná vteřina, aby mu kromě zlaté medaile patřil i světový rekord. "Když jsem doběhl, tak jsem věděl, že to bude kousek za (rekordem). Ale předtím se mi nepovedly některé jiné disciplíny, ve kterých jsem ztratil šanci," popsal Järvinen, který si v závěrečné patnáctistovce zlepšil osobní rekord o propastných třináct vteřin.

V Limě mohl sledovat i parádní vystoupení své krajanky, která nikoho nenechala na pochybách o svém vítězství – v cíli byla o 68 setin vteřin dříve než její nejbližší soupeřka. "Nechtěla jsem si připouštět, že jsem favoritka. Podmínky nebyly dobré, byla tam hrozná zima," popisuje. 

Lurdes Gloria Manuel:

"Chci se dál zlepšovat. O tom sport je. Samozřejmě, čas bych chtěla stlačit pod 50 vteřin. Záležet ale bude na sezoně, navíc jsem v maturitním ročníku. Takže ten rok bude hlavně o tom, jak zvládnu dohromady školu se sportem."

Pro Manuel šlo o tečku za veleúspěšnou sezonou, během níž skončila čtvrtá na evropském šampionátu a zaběhla si i semifinále olympijských her. "Sezona se dost protáhla," usmívá se devatenáctiletá závodnice. "Bylo spoustu závodů, které mi vyšly až nad rámec očekávání – třeba mistrovství Evropy v Římě. Dalším šokem pak byla olympiáda," dodává.

A jaký je její další program? "Moje tělo mi řeklo, že by bylo dobré si taky odpočinout," říká Manuel, která uvažuje také nad možným studiem ve Spojených státech. "Teď nedokážu na sto procent říci, teprve se rozhoduji," říká závodnice, která by v budoucnu chtěla studovat obchod nebo marketing.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články